tajni podaci

Wikileaks objavio e-mailove američke obavještajne agencije

'wikileaks'
''
27.02.2012.
u 12:09

Vlade i diplomatski izvori diljem svijeta prodaju Stratforu informacije o svjetskoj političkoj sceni i događajima

Wikileaks je danas počeo objavljivati više od pet milijuna e-mailova privatne američke obavještajne agencije Stratfor koja je potajno povezana s CIA-om. Podatke koji će biti objavljeni ukrali su hakeri, a mogli bi rasvijetliti kako funkcionira mračni svijet prikupljanja tajnih podataka te privatne tvrtke iz Teksasa među čijim su pretplatnicima i neke od najbogatijih svjetskih kompanija.

U kratkoj izjavi Stratfor, javlja Reuters, tvrdi da je objavljivanje ukradenih podataka pokušaj ušutkavanja i zastrašivanja. Poručili su kako, unatoč lažnom e-mailu kojim se objavljuje ostavka osnivača i glavnog izvršnog direktora tvrtke, neće biti zastrašeni. Tvrde i da postoji mogućnost da su neki od e-mailova objavljenih na Wikileaksu krivotvoreni ili promijenjeni kako bi u njima bili netočni podaci, ali i da bi neki od njih mogli biti autentični.

Objavljeni e-mailovi odnose se na razdoblje između srpnja 2004. i prosinca 2011. Otkrivaju kako funkcionira obavještajna agencija koja mnogim velikim korporacijama i vladinim agencijama dostavlja povjerljive podatke. Uslugama Stratfora među ostalima koriste se i američko ministarstvo domovinske sigurnosti, američki marinci i državne obavještajne agencije. Iz e-mailova je jasno vidljivo kako funkcionira Stratforova obavještajna mreža, isplate informatorima, tehnike otplaćivanja i psihološke metode kojima se  koriste.

– Morate preuzeti kontrolu nad njim. Pod kontrolom se podrazumijeva financijska, seksualna i psihološka kontrola... Sve ovo treba učiniti kako bi se prešlo na sljedeću fazu – objašnjava u jednom od e-mailova direktor Friedman Stratforovoj analitičarki Revi Bhalli kako iskoristiti informatora izraelske obavještajne službe i dobiti informacije o zdravstvenom stanju venezuelskog predsjednika Chaveza.

Vlade i diplomatski izvori diljem svijeta prodaju Stratforu informacije o svjetskoj političkoj sceni i događajima. Svoje informatore Stratfor plaća preko računa švicarskih banaka ili pretplatnih kreditnih kartica. U Stratforovu obavještajnu mrežu uključeni su vladini dužnosnici, diplomatsko osoblje i novinari diljem svijeta.

Wikileaks nije objasnio odakle im pristup e-mailovima, ali zna se da su hakeri povezani s organizacijom Anonymous objavili kako su ukrali korespondenciju stotinjak zaposlenika Stratfora te kako planiraju objaviti podatke.

– Čestitke na nevjerojatnoj suradnji Anonymousa i Wikileaksa kako bi se objavilo pet milijuna mailova – piše u tweetu AnonSeca koji je samo jedan od nekolicine tviteraša koji se tom društvenom mrežom koriste za promociju i organizaciju događaja povezanih s Anonymousom.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije