LJETO

Vrućine će trajati do polovice rujna

ljeto
Pixsell
24.08.2011.
u 09:15

Velike vrućine stvaraju probleme stanovnicima BiH i Europe

Ako je vjerovati meteorolozima koji tvrde da će se ovaj dio jugoistočne Europe na temperaturama iznad 40 stupnjeva grijati sve do 11. rujna, ministarstva prosvjete i ravnatelji škola moraju već razmišljati o donošenju odluke o odgodi početka školske godine. Informacije velikih svjetskih meteoroloških centara, koji pružaju vijesti o dugoročnom razvoju meteoroloških prilika u svijetu, uključujući i moćnu američku svemirsku agenciju NASA, nisu nimalo optimistične po pitanju skorog dugoročnijeg zahlađenja za prostoru jugoistočne Europe.

Vrućine se nastavljaju

Nakon kratkog zahlađenja za vikend, i to isključivo u višim gorskim predjelima, val tropskih vrućina mogao bi trajati sve do sredine rujna. Da će živa u termometru i sljedećih nekoliko tjedana rasti, pokazuju dugoročne prognoze jednog od najpreciznijih svjetskih meteoroloških centara Norwegian Meteorological Institute (Norveški meteorološki centar). Na njihovoj mapi oblaci se vide tek za vikend i to samo za više dijelove, dok će južni dio BiH i dalje grijati nesnosna vrućina. Velike temperature zraka zadržat će se i tijekom noći, a kretat će se između 23 pa sve do 26 Celzijevih stupnjeva u južnim dijelovima zemlje. Velike vrućine koje ‘preživljavamo’ ovog tjedna potrajat će sve do 11. rujna. Sve do tada živa u termometru bi se mogla popeti iznad 30 Celzijevih stupnjeva, a tek potom slijedi osvježenje, tvrdi poznati hrvatski meteorolog Milan Sijerković. “Zadržat će se toplo vrijeme, očekuju nas veće temperature nego što je uobičajeno za kolovoz. Vjerujem da će temperatura zraka u rujnu biti čak iznad 30 stupnjeva”, tvrdi Sijerković ističući da je visokih temperatura zraka krajem kolovozu bilo i do sada od kada bilježe mjerni instrumenti. Vrlo vruće vrijeme u ovo doba godine meteorolozi su zabilježili 1946. i 1952. godine, kad se temperatura zraka popela i do 39,5 stupnjeva. Uz preporuke da se pije što više tekućine, da se izbjegava kretanje po jakom suncu, liječničke službe upozoravaju da velike vrućine mogu biti uzrok masovnog trovanja neispravno skladištenom hranom. Srčane smetnje, moždani udari, astmatični napadi također su pojave koji zbog vala vrućina bilježe rast.

Malo osvježenje

U pripravnosti su i vatrogasne službe, koje se plaše većih požara, u vrijeme tropskih vrućina, kao što je nedavno bio slučaj u općini Trebinje, gdje se zbog velikog požara morali intervenirati i kanaderi iz Crne Gore. Kada će napokon stići željeno osvježenje? Gradovi BiH su se proteklih dana grijali i do visokih 40 Celzijevih stupnjeva, a tako će biti i sljedećih dana. Naime, prema najavama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda i danas će biti sunčano i vruće. Što se tiče temperatura zraka, jutarnje će biti između 13 i 20, na jugu i do 24 stupnja, dok će se dnevne kretati od 32 do 37, dok će na jugu dosezati i visokih 40 Celzijevih stupnjeva. Ništa drugačije ne očekuje se i do vikenda, kada nas očekuje slično vrijeme, bez truni oblačka i spasa u obliku kišnih kapi. Temperature će biti i dalje visoke. Ne treba zanemariti ni visoke vrijednosti UV zračenja, koje će u Hercegovini dosezati vrijednosti UV indeksa 9. Prema riječima dežurne meteorologinje FHMZ-a, osvježenje bi tek moglo stići za vikend, kada se očekuje manji pad temperature.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?