Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Vrijeđanja na godišnjici događaja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu

Na mostu Drvenija u Dobrovoljačkoj ulici Srbi su dočekani povicima "Ubojice, ubojice..."
03. svibnja 2012. u 12:18 1 komentara 158 prikaza
Sarajevo
Foto: AFP/Pixsell

Izaslanstvo Republike Srpske, predvođeno ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Petrom Đokićem, kao što je i najavilo unatoč protivljenju bošnjačkih boraca, polaganjem cvijeća odalo je počast stradalim pripadnicima JNA koji su poginuli prije 20 godina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, javlja agencija Beta. Skupu od stotinjak osoba nazočili su i članovi obitelji poginulih vojnika JNA, uz jako policijsko osiguranje MUP-a Kantona Sarajevo.

U isto vrijeme i na istom mjestu predstavnici boračkih organizacija Sarajeva odali počast pripadnicima Armije BiH koji su tada poginuli u sukobu s pripadnicima JNA.

Na mostu Drvenija u Dobrovoljačkoj ulici Srbi su dočekani povicima "Ubojice, ubojice...", "Zašto ste došli ovamo, vi ste nam ubili djecu".

Sarajevski Dnevni avaz javlja da je skup bio na rubu incidenta te podsjeća kako predstavnici vlade Republike Srpske, iako je Tužiteljstvo BiH prekinulo istragu u ovom slučaju, a Haaški tribunal i britanski sud potvrdili su da nije bilo ratnog zločina, nastavljaju s praksom provokacija s obzirom na to da je u manjem entitetu BiH ovaj slučaj ispolitiziran do neviđenih razmjera.

U sukobu u Dobrovoljačkoj, gdje su 2. i 3. svibnja 1992. pripadnici Armije BiH napali kolonu vozila JNA koja je odlazila iz vojarne, vjerojatno na nove položaje iznad Sarajeva, poginulo je 16 vojnika Armije BiH i šest vojnika JNA, prema podacima Federacije BiH, dok izvori Republike Srpske spominju 42 poginula vojnika.

Preuzeto sa www.vecernji.hr