formiraju snage

Vojska Kosova prijetnja za sigurnost u regiji?

kosovo (1)
Reuters/Pixsell
16.01.2012.
u 19:16

Kako su mediji iz Prištine najavili pozivajući se na kosovskog ministra za sigurnosne snage Agima Čekua, Kosovske sigurnosne snage prerast će u vojsku u prosincu ove godine

BEOGRAD – Prerastanje Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova, što za kraj godine najavljuju vlasti u Prištini, predstavljalo bi prijetnju sigurnosti u regiji – ocijenili su danas vojni analitičari, pišu beogradske Večernje novosti.

– Kosovo, formira li vojsku, može predstavljati prijetnju za sigurnost u regiji, jer vrlo dobro znamo kako je to još teritorij s visokom stopom kriminala, trgovinom narkoticima, ljudima. Teško mi je zamisliti da će Kosovo imati svoju vojsku i svoje ministarstvo obrane – izjavio je za Tanjug direktor Međunarodnog instituta za sigurnost Orhan Dragaš dodajući da je "problematičan i financijski aspekt transformacije s obzirom na to da Kosovo, kao teritorij koji nije ekonomski samoodrživ, ne može financirati oružane snage, i to bi bilo moguće samo uz pomoć međunarodnih sponzora".

Vojni analitičar Aleksandar Radić također drži da za ostvarenje najave prištinskih vlasti u ovom trenutku ne postoji mogućnost jer bi to bio "otvoreni izazov sigurnosti samog Kosova", a mogućnost da Kosovske sigurnosne snage prerastu u vojsku Kosova "potaknule bi sumnje u dobronamjernost i otvorenost namjera NATO-ovih snaga". Radić također ističe da bi "bilo i politički i sigurnosno neprihvatljivo nazvati buduću formaciju vojskom Kosova". Kako su mediji iz Prištine najavili pozivajući se na kosovskog ministra za sigurnosne snage Agima Čekua, Kosovske sigurnosne snage prerast će u vojsku u prosincu ove godine, kada se očekuje okončanje "nadgledane neovisnosti", a u ožujku sljedeće godine ta formacija trebala bi dobiti operativne kapacitete.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?