Izvanredno stanje

Vodena bujica nosila putove, evakuiran dio stanovništva...

tuzla
Screen shot
12.05.2013.
u 08:27

Poplave su aktivirala i klizišta na području Tuzle. Bujica je sa sobom donijela i fekalne vode, strahuje se od zaraze

Poput armagedonskih slika velikog potopa, u subotu poslijepodne je izgledala Tuzlanska županija koju je pogodilo veliko nevrijeme, prouzročivši neviđene probleme njenim stanovnicima. Zbog ogromne količine oborina koju nisu mogli “progutati” odvodni kanali, ulice i prometnice su bile poput bujica koje nose sve pred sobom.

Materijalne štete


- Situacija je loša, najviše materijalne štete pretrpjela je Tuzla, Srebrenik i Živinice, gdje je u Dubravama desetak kuća pod vodom - izjavio je direktor Civilne zaštite Tuzlanske županije Zdenko Tadić. Najkritičnije je bilo u naselju Crvene njive gdje je izvršena i evakuacija dijela stanovništva. U ovom dijelu je evidentiran veliki broj klizišta, za koje se strahuje da će se aktivirati. Bujica vode je u kratkom vremenu prodrla u obiteljske kuće, a za sobom je donijela i fekalne vode, pa se stanovnici boje i moguće zaraze. - Od jučer čistim dvorište i gledam u nebo. Gotovo svake godine kod nas je ista situacija. Štete su ogromne i ne znamo kako ćemo sve platiti”, kazao je jedan od stanovnika Crvenih njiva za portal Klix.ba. Voda je ušla u unutrašnjost desetaka objekata, a onemogućen je ulazak i u bolnici u Kreki. Velike štete su prouzročene i u naselju Srebrenik, gdje je načelnik Sanel Buljubašić donio odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode. Značajan broj stambenih i pomoćnih objekata poplavljen je, a pričinjene su i velike štete na mostovima i cestovnoj infrastrukturi. Zbog velikog broja ugroženih područja koja su ostala odsječena zbog nabujale vode, angažirani su i lokalni vatrogasci, ali i druge službe zaštite koje su pomagale u evakuaciji stanovništva.- Naša jedinica reagirala je brzo i profesionalno i želim zahvaliti svim vatrogascima na dobro obavljenom poslu, kazao je za Bportal.ba Rajib Džaferović, zapovjednik PVJ Srebrenik.

Poplavljene kuće


Prema informacijama koje dolaze s terena, teška situacija je i u tuzlanskim naseljima Miladije, Moluhe, Kreka, Solana, Mramor, Bukinje. Zbog izlijevanja vode na put u Šićkom Brodu kod Tuzle, u Tinji kod Srebrenika i u mjestu Tojšići prema Zvorniku promet se odvija otežano - jednim trakom ili lokalnim obilaznicama. Nakon obilnih oborina izlio se potok Lješnica i poplavio 10 stambenih objekata kao i rimokatoličku crkvu u Donjim Dubravama. OSCZ Živinice je angažirao vatrogasce s crpkama na crpljenje vode iz crkve. Nevrijeme je zahvatilo i područje Semberije, gdje je ispaljeno čak 59 raketa, a 18 protiv gradnih stanica. Dežurni iz centra Bijeljine obavijestili su kako je osim štete od tuče, evidentirana i šteta od poplava, pa je tako na području Ugljevika poplavljeno više od 10 kuća, a na području Lopara dosta njiva je pod vodom. Na dionici regionalne ceste Stari Ugljevik – Glavičice, u mjestu Stari Ugljevik, promet je potpuno obustavljen zbog klizišta koje je odnijelo dio ceste, priopćeno je iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske. Riječ je o klizištu dugom 30 metara koje je odnijelo cijeli prometni trak navedene ceste. Građani ugroženih mjesta gledaju u nebo i nadaju se kako neće biti više oborina, kako bi bar donekle sanirali štete i vratili se svojim domovima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije