KRŠE ODLUKE SUDA

Vlast u FBiH ukida ustavne ovlasti županija

niksic
VL FOTO
12.07.2011.
u 09:29

Platformaška Vlada FBiH novim prijedlogom zakona o državnoj službi nastoji provesti inicijativu za koju je Ustavni sud FBIH kazao da je potpuno neutemeljena.

Novi zakon o državnoj službi koji je ovih dana napravila platformaška Vlada Federacije BiH, a čiji su dijelovi procurili u medije, potpuno zadire u Ustavom zajamčenu autonomiju županija i protuustavno dokida rad županijskih agencija za državnu službu. Vlada Nermina Nikšića o spomenutom zakonu, koji se zbog Financijske policije našao i pod lupom međunarodne zajednice u BiH, planira raspravljati danas.

Odluka Ustavnog suda

Kako platformaška Vlada nije u pravu i kako se ponaša protuustavno, svjedoči presuda Ustavnog suda Federacije BiH u korist Zapadnohercegovačke županije, kojom je prošle godine jednoglasnom odlukom šestero sudaca utvrdilo da po Ustavu ova županija ima pravo utemeljiti svoju agenciju za državnu službu. Ovaj zakon je, stoji u presudi Ustavnog suda Federacije BiH, u potpunosti ustavan i nije u nesuglasju sa zakonodavstvom u FBiH. Osim što je presudom odbačen zahtjev za preispitivanjem ustavnosti ovog zakona od Agencije za državnu službu FBiH, u općinama i županijama ostat će dobar dio novca koji su za objavu natječaja davali ili su trebali davati federalnoj Agenciji za državnu službu i njenim članovima komisije. “Donoseći odluku, Sud je imao u vidu činjenicu da u provedenom postupku nije našao na povredu Ustava FBiH, kojim je regulirano da će svaka županija poduzimati sve mjere zaštite ljudskih prava i sloboda. Prema tome, sukladno ustavnim određenjima županije, kao i Federacije, imaju obvezu poduzimati sve mjere zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda”, zaključila je tada sutkinja Ustavnog suda Kata Senjak.

Platformaši krše Ustav

Podsjetimo da je zahtjev za provjeru ustavnosti Ustavnom sudu FBiH podnio bivši federalni premijer Nedžad Branković, u kojem je navedeno da su donošenjem osporenog zakona povrijeđene odredbe Ustava FBiH, kojima je propisano da sve osobe na teritoriju Federacije BiH uživaju pravo na jednakost pred zakonom, da svi građani uživaju politička prava, sudjeluju u javnim poslovima i imaju jednak pristup javnim službama. Danas će njegovu inicijativu pod plaštem racionalizacije proračunskih troškova, platformaška stranačka struktura u federalnoj vlasti progurati mimo znanja Ustavnog suda Federacije BiH. Aktualni direktor Agencije za državnu službu Federacije BiH Sead Maslo tvrdi da, unatoč zakonskim i ustavnim rješenjima, treba postojati samo jedna takva agencija koja će se skrbiti o zapošljavanju državnih službenika na svim raznima vlasti. On drži da bi formiranje sličnih agencija po županijama bilo bacanje višemilijunskih iznosa. Oni će, kako je kazao Sead Maslo, “animiranjem onih koji donose odluke uvjeriti da se ne troši novac u ono što već postoji”. Prvi čovjek Agencije za državnu službu Federacije BiH želi na ovaj način, uz pomoć nove vlasti, izlobirati odluku koja je protivna Ustavu i oduzeti još jednu ovlast županijama. Čeka se reakcija županija s hrvatskom većinom.

Ključne riječi

Komentara 9

BR
Bralo
11:57 12.07.2011.

@garbage2. Bravo za komentar.

KR
kralj73
14:14 12.07.2011.

garbage - kretenu, pa zar ne mislis da hrvati trebaju dobiti ono sto im po ustavu pripada, i to one stranke koje dobiju najveci broj glasova od hrvata, ma koje stranke al ako su im hrvati dali glasove, glupane glupi, zamisli da se vlast u federaciji ustroji bez sdp i sda a od bosnjačkih stranaka se u vlasti nadje stranka MIRNESA AJANOVICA, zar mislis kretenu da bi to bilo u redu, da bi oni mogli legitimno zastupati bosnjacke interese, nasladjuj se jos malo ti i tebi slicni al znaj, ovo ce vam se razbiti o glave :)

GA
garbage2
11:51 12.07.2011.

nema nista od kuknjave. zar vidite da nitko ne mari za to. nego slijedeci put kad se bude sastavljala vlast pamet u glavu i ne postavljajte ulitmatume. saslusajte i onog drugog.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?