NOVI PROBLEMI

Vlada RS-a vlast Federacije BiH uništit će preko MMF-a

'dodik'
Arhiva VL
26.06.2012.
u 09:14

Milorad Dodik umjesto od MMF-a tražit će kredite od ruske Sberbanke

Izjavom da će Vlada Republike Srpske potpisati kreditni aranžman s moćnom ruskom Sberbankom, “jer je očito da do aranžmana s MMF-om neće doći” predsjednik RS-a Milorad Dodik ozbiljno je u razmišljanje stavio Vladu Federacije BiH koja MMF-ov novac unatoč unutarnjoj političkoj krizi panično treba još tijekom ove godine.

Kredit spašava FBiH

Bez kredita iz MMF-a vlast u Federaciji BiH ne može sanirati proračunske rupe, a niti otplatiti stara zaduženja, ako nastavak kreditnog aranžmana s ovom međunarodnom institucijom ne potvrdi Vlada RS-a, onda Vlada FBiH mora tragati za drugim izvorima novca. Na drugoj strani, Milorad Dodik na povratku s turneje u Rusiji kazao je kako bi dogovor s Sberbankom mogao biti postignut radi prevladavanja postojećeg ekonomskog stanja u RS-u, jer je očito da do aranžmana s MMF-om neće doći. “Neophodno je naći određena sredstva. Očigledno da priča o aranžmanu s MMF-om neće ići, jer u Federaciji BiH ne postoji spremnost da se ispune uvjeti bez obzira na to što obećavaju”, dodao je Dodik. Prema postojećim pravilima, nastavak prekinute suradnje s MMF-om može potpisati Vijeće ministara BiH uz suglasnost entitetskih vlada. Ako Vlada Republike Srpske bude protiv tog potpisa, a sve da i Vlada FBiH prevlada nastale probleme, ipak ostaje upitno kako će se koristiti kredit MMF-a i kome će ta sredstva biti namijenjena. Ekonomski analitičari procjenjuju da BiH bez MMF-a prijeti da dugovanja i platni deficiti budu veći od razine realnog domaćeg proizvoda, što vodi do ekonomske propasti.

Bez kredita propast

Nedavno je prof. dr. Kadrija Hodžić s Ekonomskog fakulteta Tuzla kazao kako je nastavak kreditnog aranžmana s MMF-om neminovnost u BiH. S jedne strane, uvodi daljnju fiskalnu disciplinu, za koju vlade na svim razinama očigledno nemaju dovoljno kapaciteta da izvedu, pa preuzimanje obveza od MMF-a pozitivno utječe na unutarnju političku suglasnost. S druge strane, nepotpisivanje stand-by aranžmana bi ugrozilo povjerenje međunarodnih investitora da zemlja može na srednji rok izmiriti svoje obveze, što bi onda podiglo cijene kojima financiramo javni dug i narušilo ionako malo povjerenje investicijske javnosti u BiH, pa bi zemlja definitivno zadugo ostala u recesijskoj zoni. Čeka se odgovor od Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH oko inicijative predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o kojoj će, kako je najavio, razgovarati za 20-ak dana s predstavnicima Sberbanke.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar alfa1a
alfa1a
12:16 26.06.2012.

PA NRODE JESTELI NORMALNI,,,,,,, BOSNA CE BITI UNISTENA ZA 5 GOD. I BISE REPUBLIKA SRBSKA......

DU
Deleted user
12:31 26.06.2012.

Znaci ipak se nazire kraj BiH. HNS treba sto prije poceti raditi na planovima za razduzenju od BiH. Najopasnije je da docekaju kraj BiH nespremni.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?