ODLUKE

Vlada RH daje 15 milijuna kuna pomoći bh. Hrvatima

\'02.02.2012., Zagreb - Pod predsjedanjem premijera Zorana Milanovica, na 6. sjednici Vlade RH raspravljalo se o Prijedlogu programa za preuzimanje i provedbu pravne stecevine Europske unije za 2012.
Robert Anić/PIXSELL
16.02.2012.
u 09:58

Nova vlast u RH i dalje će pomagati kulturne, znanstvene i zdravstvene institucije Hrvata u BiH

Nova hrvatska Vlada, predvođena strankama Kukuriku koalicije nastavit će s višegodišnjom praksom davanja financijske potpore obrazovnim, kulturnim i zdravstvenim institucijama u BiH koje vode Hrvati. Prema proračunskoj projekciji koju je nova Vlada RH napravila za dvije godine, ova financijska potpora u 2012. iznosit će 15 milijuna kuna.

Manje milijun kuna

Ona je za milijun kuna manja u odnosu na potporu koju je dala stara Vlada Jadranke Kosor.

Manjak od milijun kuna opravdana je općim mjerama štednje koje je Milanovićeva Vlada najavila još u vrijeme predizborne kampanje. Svi su proračunski izdaci umanjeni pa tako i pomoć kulturnim, zdravstvenim, vjerskim i zdravstvenim institucijama Hrvata u BiH.

Za sljedeću 2013. godinu prema sačinjenoj projekciji ta će pomoć biti još za milijun kuna manja i iznosit će 14 milijuna kuna. Za 2014. godinu, zbog predviđenog rasta proračunskih prihoda koje Vlada Hrvatske najavljuje, iznos spomenute financijske pomoći ponovno bi bio vraćen na 15. milijuna kuna. Za nadati se da će biti napravljen i radikalan zaokret u podjeli tog novca jer već ima obećanja da se u tom segmentu mora nešto učiniti.

Izbor institucija i projekata koje proračunskim novcem pomaže vlada RH u BiH, trebao bi biti puno transparentniji i stručniji, jer su dosadašnjih godina novci dijeljeni po političkoj i prijateljskoj liniji, gdje su zastupnici iz 11. izborne jedinice vodili glavnu riječ. Umjesto da se novac iz RH potroši za širu zajednicu i esencijalne projekte, on je “rasparčavan” na beznačajne zajednice, razna kulturna umjetnička društva, udruženja... koji u svom djelokrugu rada nisu pokazali rezultate kako stoji u natječaju za korist šire društvene zajednice.

Ured za Hrvate izvan RH

Spomenimo da je Vlada RH početkom godine prihvatila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odnosima RH s Hrvatima izvan Hrvatske, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

Po žurnom postupku prijedlog ide na usvajanje u Sabor, kako bi se znalo s koliko novca će u 2012. godini raspolagati Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, kao središnje tijelo Državne uprave nadležno za područje odnosa između RH i Hrvata izvan domovine čiji je rad definiran spomenutim zakonom.

U zakonu se spominje nekoliko kategorija Hrvata na koje će se odnositi ovaj zakon - od Hrvata iz BiH, hrvatskih manjina u susjednim državama do iseljeništva i dijaspore, kao i treća generacija Hrvata koji više nemaju značajnije veze s domovinom. Poseban naglasak u zakonu stavljen je na položaj bh. Hrvata.

Ključne riječi

Komentara 7

PG
prle goričanin
17:42 16.02.2012.

Opet jedna podvala Hrvatima u Bi H . Na ovaj način kao i u većini dosadašnjih slučajeva neke pomoći, 80% novca maznu oni koji tu \"pomoć\" daju . Ovo je sada način da krene VJETRENJAČA na Bi H Hrvate ,a ,a oni od toga ,(ako je to uopće točno ),nemaju nikakve koristi . To je inače bacanje prašine u oči i Hrvatima u B i H i Hrvatima u Hrvatskoj . ISTI Narode ne dajte se zavađati. Inače sve vlasti opstaju duže na vlasti tezom -\"zavadi pa vladaj\" .!

AJ
Ajs
17:52 16.02.2012.

Molim Vas,povedite računa o tome kako i gdje se taj novac troši.Neka se opravda svaka potrošena kuna,jer najčešće većina novca završi u džepovima pojedinaca.Nije u redu da Hrvatska,koja je i sama u problemima, uzima od svojih osiromašenih građana ako potrebitii u BIH od toga nemaju nikakve koristi.Razumijem građane Hrvatske što negoduju zbog toga , jer je svakom jasno što biva s tim novcem.

JA
Jajčanin
17:17 16.02.2012.

Nadam se da će taj iznos zbilja podijeliti na nekoliko krucijalnih projekata BH Hrvata, a ne da nas se kao dosad zbog siće podijeljene bogznakakvim društvima stigmatizira u hrvatskom društvu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?