Izmjene

Vlada FBiH daje još jače ovlasti neustavnom ministarstvu

Parlament BiH
Zvonimir Coric/Vecernji list
27.07.2013.
u 10:19

Monopolizacija političke moći na štetu županija. Federacija BiH uzela prostorno uređenje, istraživanje i koncesiju na eksploataciju nafte, plina...

Umjesto da se ispoštuje odluka Ustavnog suda Federacije BiH po kojoj je Federalno ministarstvo kulture i sporta i Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti ne trebaju postojati, jer su ovi resori prema Ustavu u nadležnosti županija, Vlada FBiH donosi odluku o proširenju njihova djelokruga rada. Federalna Vlada je na inicijativu Federalnog ministarstva kulture i sporta, a zbog, kako su objasnili, obveze proizišle iz Zakona o mladima, dala novu ovlast ovom neustavnom ministarstvu koje će se u budućnosti zvati Federalno ministarstvo kulture, sporta i mladih.

Monopolizacija moći

U postupku monopolizacije političke moći federalne vlasti su iz ovlasti županija izuzele upravljanje prostornim planovima. Kad se pojavila rasprava oko Zakona o prostornom planu i korištenju zemljišta na razini Federacije BiH, županijske i općinske vlasti s hrvatskom većinom proglasile su ga nezakonitim i neustavnim. Zbog toga su organizirane javne rasprave po županijama na kojima sudjeluju i čelnici općina, iz kojih je trebao proisteći zajednički zaključak u kojem će se od Ustavnog suda tražiti preispitivanje ustavnosti Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta. Na prošloj sjednici Vlada FBiH donosi odluku da se u sastavu Federalnog ministarstva prostornog uređenja utemelji zavod za prostorno planiranje FBiH, pod obrazloženjem da se omogući kontinuitet u izradi planskih dokumenata. Prije tri tjedna federalna Vlada donijela je Zakon o istraživanju nafte i plina, prema kojem županije neće imati nikakve ovlasti nad ovim strateškim energentima. Na osnovi strateškog plana i programa energetskog sektora Federacije Bosne i Hercegovine, kako piše u zakonu, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije jedino priprema prijedlog o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije.

Centralizirani resursi

Na prijedlog ovog ministarstva Vlada donosi odluku o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru FBiH. Rušenje moći županije ogleda se i kroz zakon o jačim ovlastima Agencije za državnu službu FBiH. Ovim potezom se županijske agencije stavljaju u podređen položaj u odnosu na Agenciju na razini FBiH zbog čega je reagirao Ustavni sud FBiH. Tužbu na Ustavnom sudu FBiH je prvo dobila Zapadnohercegovačka županija, a u presudi se jasno naglašava kako ona po Ustavu ima pravo na upravljanje ovim resorom. Iz Agencije su objasnili da se ne radi u ukidanju ovlasti, već harmoniziranju zakona i pravila.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?