istraga UNO-a

Više stotina mesnica pod istragom zbog poreza

'gradska....zagreb.....30.07.2009.  plac, trznica, dolac, zatvoreni dio - mesnica, mesari, ljudi kako kupuju meso     Photo: Marko Lukunic/Vecernji list'
'Marko Lukunić/PIXSELL
05.08.2013.
u 09:20

Svi koji su utajili porez, odnosno nisu plaćali PDV, sada će morati platiti obveze prema državi s kamatama. Dnevna kamata na neplaćeni iznos je 0,06 posto od utajene sume

Najnoviji podaci o poljoprivrednim poticajima i osobama koja su otkupljivala živu stoku, koje je Upravi za neizravno oporezivanje dostavilo Ministarstvo poljoprivrede Tuzlanske županije, otkrili su nove neplavilnosti.

Rekorderi u utaji poreza

Tako je tvrtka iz TŽ-a u periodu 2011. - 2013. godina otkupila živu stoku u vrijednosti od 7,6 milijuna KM, a u istom periodu prikazala promet u PDV prijavama u iznosu od samo 650.000 KM. Opravdano se sumnja da je gotovo sav ostvareni promet utajen i tako izbjegnuto plaćanje PDV-a. Prema istim podacima koje je dostavilo Ministarstvo poljoprivrede TŽ , utvrđeno je da je tvrtka iz Brčkog, pored otkupa živih životinja u vrijednosti od 6,5 milijuna KM u Republici Srpskoj, dodatno iz TŽ-a otkupila stoku u vrijednosti od još 350.000 KM. Ni ovaj promet nije evidentiran, niti je na njega obračunat i plaćen PDV. Pored spomenutih rekordera po visini utajenog prometa mesom u BiH, na osnovi do sada dobivenih podataka od resornih ministarstava poljoprivrede, otkriveno je još nekoliko desetaka tvrtki koje nisu iskazivale sav ostvaren promet i na njega obračunale i platile porez na dodanu vrijednost. Kada se u kontrolama utvrdi stvarni promet kod spomenutih obveznika, isti će biti u obvezi platiti PDV koji su izbjegli prikazati, uz zakonski utvrđenu kamatu koja iznosi 0,06% svakog dana zakašnjenja.

Velika istraga

- Na osnovi pristigle dokumentacije otkrili smo više od stotinu obveznika koji nisu u sustavu PDV-a, a koji su otkupili žive životinje na godišnjoj razini u vrijednosti većoj od 50.000 KM, što je zakonski uvjet za registraciju u sustav PDV-a. Svi oni će biti registrirani po službenoj dužnosti od Uprave, kao i poljoprivredni proizvođači koji su prodali značajne količine i vrijednost žive stoke tijekom jedne godine. Naime, zakonska osnova za registraciju poljoprivrednih proizvođača u sustav PDV-a je prelazak praga u iznosu od 15.000 KM ukupnog godišnjeg katastarskog prihoda svih članova kućanstva - priopćili su iz UNO-a BiH. Ministarstvo poljoprivrede FBiH još uvijek nije dostavilo podatke o poticajima u poljoprivredi koje je davalo ovo ministarstvo, te informacije o osobama koje su vršile otkup i dalju prodaju živih životinja za koje su davani poticaji u prethodnim godinama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?