Kazna 3000 KM

Više policijskih agencija istražuje poljoprivredne i ‘političke’ poticaje

Kampanja
05.10.2012.
u 09:20

Na udaru i građani koji su nelegalno uzimali poticaje koji su povezani i s izborima

Ministarstva unutarnjih poslova više županija asistiraju Federalnoj upravi policije u predistražnim radnjama i prikupljanju dokaza o zloupotrebama poticaja Ministarstva poljoprivrede Federacije BiH, potvrdili su za Večernjak iz županijskih MUP-ova, čime je potvrđeno ranije pisanje Večernjeg lista da se detaljno istražuje raširena pojava klasične kupovine glasova za izbore. Ova korupcijska afera utoliko je veća jer se sumnja da su milijuni maraka iz federalnog proračuna usmjereni za kupovinu glasova, ili pak za financiranje kampanje Narodne stranke Radom za boljitak, jer su osobe koje su dobivale poticaje morale dio novca vratiti ovoj stranci.

Građani na udaru

I svi građani koji su sudjelovali u ovim nezakonitostima također snose dio odgovornosti budući da postoje pisani tragovi o dobivanju poticaja kako za poljoprivredu, tako i za sam proces glasovanja što se po kaznenom zakonodavstvu Federacije BiH kažnjava izricanjem financijskih sankcija, ali i mogućom kaznom zatvora. U MUP-u HNŽ-a izravno su potvrdili da pomažu u rasvjetljavanju više prigovora kako se radilo o zloupotrebama proračunskog novca.

“Inspektori iz Odjela gospodarskog kriminaliteta Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije pomažu Federalnoj upravi policije koja provodi određene aktivnosti koje se tiču podjele poticaja i provjere zakonitosti u sumnje je li time oštećen federalni proračun”, rekao je za Večernjak glasnogovornik uprave policije MUP-a HNŽ-a Srećko Bošnjak. On je dodao da predistražne radnje oko toga u ovoj regiji provodi detašman Federalne uprave policije sa sjedištem u Mostaru. Iz MUP-a Zapadnohercegovačke županije također su, na izravne upite sudjeluju li u predistražnim radnjama federalne policije, izdali priopćenje. “Uprava policije MUP-a Zapadnohercegovačke županije, u suradnji s Federalnom upravom policije, po nalogu Federalnog tužiteljstva istražuje veći broj pojedinaca za koje postoje indicije da su počinili kaznena djela koja se gone po službenoj dužnosti. Zbog osjetljivosti istrage nismo u mogućnosti u javnost iznositi detalje o istoj. Možemo tek reći da MUP ZHŽ-a, i u ovom kao i u svim prethodnim slučajevima, postupa isključivo u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku FBiH i Kaznenog zakona FBiH”, navodi se u priopćenju. U središnjoj Bosni detašman Federalne policije u Travniku provodi predistražne radnje budući da je ova afera podjele poticaja prvo kulminirala u ovoj sredini kada se otkrilo da osobe koje su dobivale novac uopće nisu poljoprivrednici.

Duža istraga

Federalna uprava policije duže vremena po nalogu Tužiteljstva Federacije BiH provodi prikupljanje obavijesti s obzirom na prigovore da su sredstva federalnog proračuna masovno zloupotrijebljena. Prije nekoliko dana je i Ivica Mladina, savjetnik premijera Federacije BiH Nermina Nikšića u Širokome Brijegu od tamošnjih vlasti preuzeo popise registriranih poljoprivrednih proizvođača kako bi se usporedili s popisima dobitnika poticaja s federalne razine. Vlada FBiH je zbog toga obustavila davanje poticaja dok se ne utvrdi je li sve po zakonu.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
mate45
17:36 05.10.2012.

"Šteta" što jer vlada zaustavila isplate poticaja, jer se sa prethodnom isplatom osiguralo samo dio glasova, a bilo je planirano u drugom turnusu isplate osigurati daleko veći broj glasova. Lijo...Lijo! Ne možeš bez šverca, krađe i korupcije. Tu si maherr i mislim da ti nema premca. Tješi se da si barem u nečemu prvi.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?