SLIJEDI EPIDEMIJA?

Virus H1N1 se vratio, jedan pacijent umro, troje kritično

tamiflu
Arhiva VL
07.01.2011.
u 15:17

Pacijent je u sarajevskoj općoj bolnici umro 5. siječnja, a dan kasnije je potvrđena nazočnost virusa H1N1

Muškarac rođen 1946. godine preminuo je 5. siječnja u sarajevskoj Općoj bolnici Prim. dr. Abdulah Nakaš, a pretrage su pokazale da je bio inficiran virusom H1N1.

Direktor Opće bolnice prim. dr. Bakir Nakaš izjavio je danas kako je u Opću bolnicu na intenzivnu njegu 5. siječnja primljen pacijent s respiratornom simptomatologijom, uz izražen pad krvnog tlaka.

Dr. Nakaš je naveo da su poduzete dijagnostičke mjere pokazale da se radi o upali pluća s lijeve strane, a nakon terapijskih mjera stanje se nije poboljšavalo, tako da je 5. siječnja u 14 sati pacijent stavljen na respirator.

I pored svih korekcija generalnog disbalansa, nastupio je smrtni ishod u 19.20 sati.

- Mi smo u sklopu pretraga uzeli bris nosa i ždrijela i dobili smo 6. siječnja potvrdu da se radilo o infekciji H1N1, što znači da je u osnovi bila ova vrsta gripe s jednom razvijenom pneumonijom koja je dovela do respiratorne insuficijencije i smrtnog ishoda - kazao je dr. Bakir Nakaš.

On je dodao je za pacijenta, što se tiče zdravstvenog stanja, u anamnezi navedeno da je ranije u nekoliko navrata imao određene probleme s cirkulacijom u centralnom živčanom sistemu, što znači da je vjerovatno cirkulatorno na neki način bio ugrožen.

Još jedan pacijent kritično u Sarajevu

Na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo u posljednjih nekoliko dana pojačan je priliv pacijenata sa simptomima upale respiratornih organa, klinički teži slučajevi testiraju se na virus svinjske gripe H1N1, a taj virus dosad je potvrđen kod dva pacijenta iz Sarajeva, potvrđeno je iz KCUS-a.
 
Jedan od tih pacijenata smješten je na Kliniku za infektivne bolesti. Mladić koji je smješten u Jedinici intenzivne internističke terapije priključen je na mehaničku respiraciju, dijalizni je bolesnik i stanje mu je vrlo teško.

U RS-u četiri nova slučaja

U Republici Srpskoj zabilježena su četiri nova slučaja oboljelih od H1N1.

Iz Ministartsva zdravlja i socijalne zaštite RS-a potvrđuju da se ponovo „aktivirao“ virus te gripe tipa H1N1.

Dvije osobe su na respiratoru u Jedinici intenzivne medicine Kliničkog centra Banja Luka, dok su dvije mlađe osobe hospitalizirane u Klinici za infektivne bolesti.

Za njih je dijagnoza postavljena na osnovu kliničkih znakova i brzih testova.

U jednom slučaju je potvrđena u Institutu za imunologiju i virusologiju „Torlak“ iz Beograda, dok su ostali uzorci poslani na dodatnu potvrdu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?