potrebna pomoć institucija

ZZO FBiH treba dodatnih 30 milijuna KM: Za jednog pacijenta godišnje izdvoje 250.000 KM

bolest
11.12.2020.
u 07:45

Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH potrebna je pomoć nadležnih institucija za povećanje sredstava za oko 30 milijuna KM kako bi financiranje lijekova i usluga bilo po važećim propisima. Navode da se kontinuirano zalažu kod nadležnih za povećanje sredstava u cilju realizacije obveza iz nadležnosti Zavoda.

"Kako bismo ispunili zadani cilj potrebna nam je pomoć nadležnih institucija za povećanje sredstava za oko 30 milijuna KM, radi se o inovativnim lijekovima za koje trošak po pacijentu na godišnjoj razini iznosi i preko 250.000 KM", kazali su iz Zavoda, piše Klix.ba. 

Zdravstvena zaštita u cijelom svijetu usko je vezana za BDP, odnosno ovisna o standardu zemlje. To znači da ekonomska razvijenost naše zemlje izravno utječe na razinu zdravstvene zaštite.

"Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja se financira 82 posto iz uplate doprinosa, a iz proračuna FBiH samo 18 posto, tako da sredstva kojima raspolažemo nisu dovoljna za potrebe naših osiguranika", ističu iz Zavoda.

Većinom se na prelazu svake godine u Federaciji BiH jave problemi s nestašicom lijekova za onkološke pacijente, no iz Zavoda kažu kako je ove godine opskrba citostaticima iz njihove nadležnosti uredna.

"Zajedno sa proizvođačima i dobavljačima citostatika poduzeli smo sve moguće mjere, kako na početku pandemije tako i sad nemamo deficitarnost citostatika. Utjecaj pandemije na rad Zavoda, jednak je kao i na sve druge institucije u FBiH, jer pad doprinosa za zdravstvenu zaštitu izravno se odražava na pad prihoda po toj osnovi. I pored navedenih poteškoća u radu provodimo mjere i preporuke nadležnih, te sve procese rada obavljamo po planu", tvrde iz Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?