Ministrica Blagica Leko

ŽZH rebalansom uvećava stavku za porodiljne naknade zbog pozitivnog prirodnog priraštaja

Blagica Leko
Fena
03.11.2023.
u 08:56

Ministrica Blagica Leko je istakla kako ju posebno raduje činjenica da demografske mjere koje je donijela županijska vlada, od kojih se mnoge provode u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, daju rezultate

Nacrtom izmjena i dopuna, koje je na svojoj posljednjoj sjednici usvojila Vlada, proračun Županije Zapadnohercegovačke za 2023. godinu u odnosu na ranije usvojeni uvećan je za ukupan iznos od 14.994.216 KM, te iznosi 148.228.210 maraka. 

Kako su naveli iz Ministarstva financija Županije Zapadnohercegovačke, koje je i predlagač navedenih izmjena i dopuna, među razlozima za rebalans proračuna su Kolektivni ugovori s Nezavisnim sindikatom uposlenih u osnovnim školama, Nezavisnim sindikatom uposlenih u srednjim školama, te Sindikatom djelatnika MUP-a ŽZH koji su potpisani početkom ove godine, zatim Zakon o dopuni Zakona o zaštiti obitelji s djecom, novi obračun egzistencijalne naknade za branitelje, te činjenica da je Županija Zapadnohercegovačka u proteklom razdoblju jedina imala pozitivan prirodni priraštaj.

Županija Zapadnohercegovačka među rijetkima u Federaciji BiH već godinama izdvaja značajna sredstva za mjesečne naknade za nezaposlene rodilje te za jednokratnu pomoć pri opremanju novorođenčeta, a Zakonom o zaštiti obitelji s djecom jedina je na području BiH uvela jedinstvenu naknadu za svako treće i iduće dijete u visini od 500 KM mjesečno do djetetove sedme godine života.

Ministrica financija i dopredsjednica Vlade ŽZH Blagica Leko u izjavi za Fenu je istakla kako ju posebno raduje činjenica da demografske mjere koje je donijela županijska vlada, od kojih se mnoge provode u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, daju rezultate, što je vidljivo i iz uvećanja proračunskih stavki Tekući prijenosi za porodiljne naknade i Tekući prijenosi za potporu obiteljima s troje i više djece. Naime, prva je prema njenim riječima, uvećana za 200.000 KM, te sada iznosi 2.160.000 maraka, dok stavka Tekući prijenosi za potporu obiteljima s troje i više djece sada iznosi 10.450.000 KM, odnosno veća je za 150.000 KM u odnosu na usvojeni Proračun za 2023. godinu.

Nacrtom izmjena i dopuna Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2023. godinu za 50.000 KM uvećana je i stavka Tekući prijenosi za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju, a što će biti utrošeno za potrebe plaća i naknada 18 novih asistenata za djecu s poteškoćama u razvoju koja pohađaju privatne i javne vrtiće na području ove županije.

Kako se navodi u obrazloženju Nacrta izmjena i dopuna Proračuna ŽZH za 2023. godinu, stavka koja se odnosi na bruto plaće proračunskih korisnika uvećava se za 8.530.855 KM, a doprinosi poslodavca za 2.104.994maraka. Naime, uz to što je Odlukom Vlade ŽZH povećana osnovica plaća proračunskih korisnika, potpisivanjem kolektivnih ugovora uvećani su iznosi određenih naknada/prava koje proračunski korisnici ostvaruju po raznim osnovama (regres, jubilarne nagrade, pomoći u slučaju smrti i bolesti djelatnika korisnika proračuna ŽZH kao i otpremnine).

-Više novca potrebno je i za beneficirani radni staž uključen u minuli staž, a uz to povećan je koeficijent za dodatke na plaću, zbog ekskurzije imamo dodatnih povećanja plaća, dok kod sudova imamo obračunata dežurstva koja su plaćena. Povećanja su se dogodila i na poziciji naknada ta topli obrok i prijevoz, objasnila je Leko.

Kada je riječ o stavci koja se odnosi na Tekuće prijenose braniteljima, ona je ovim rebalansom uvećana za 80.000 KM, budući da se njen izračun veže za iznos prosječne plaće u FBiH.

Ministrica Leko je ovom prilikom podsjetila na činjenicu da je Vlada ŽZH zadržala kontinuitet po pitanju izvršenja sudskih presuda iz ranijih godina, zbog čega ova stavka u ovogodišnjem proračunu iznosi 1.878.578 KM. 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije