sarajevo

Zvizdić- Wallstrom: Švedska zagovornik proširenja EU na Zapadni Balkan

05.05.2017.
u 16:10

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić razgovarao je danas, na radnom ručku u Sarajevu, s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Margot Wallstron i upoznao je sa ciljevima Bosne i Hercegovine na putu ka Europskoj uniji i NATO savezu, kao i sa aktualnom ekonomskom i političkom situacijom u zemlji.

Rekao je da je Švedska prijatelj Bosne i Hercegovine i zahvalio se na kontinuiranoj podršci koju već 25 godina Kraljevina Švedska pruža Bosni i Hercegovini i našoj dijaspori koja živi u toj zemlji.

Ministrica Wallstrom je rekla da je Kraljevina Švedska zagovornik proširenja Europske unije na Zapadni Balkan i da snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom europskom putu, te da aktivno djeluje na bilateralnom i na multilateralnom planu.

Ona se interesirala i za stupanj realizacije odgovora na Upitnik Europske komisije. Istaknula je da je BiH visoko na listi prioriteta vanjske politike Kraljevine Švedske i da se zalaže da BiH bude na agendi prioriteta i EU, što potvrđuje intenzitet posjeta i susreta u posljednje tri godine.

Predsjedatelj Zvizdić je rekao da je pred BiH mnogo konkretnog posla, koji će administracija BiH i ostali akteri uspješno završiti i time otvoriti put ka statusu službenog kandidata za članstvo u EU u prvom kvartalu sljedeće godine.

"U cilju zadržavanja pozitivnog momenta procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine, u kontekstu njenog reformskog puta i dobijanja kandidatskog statusa, opredjeljeni smo za nastavak provođenja mjera iz Reformske agende," rekao je tokom susreta predsjedavajući Zvizdić.

Istaknuo je i da je jačanje regionalne suradnje jedan od prioriteta vanjske politike BiH. Naglasio je da je jedan od najuspješnijih regionalnih vidova suradnje - nordijski model i da razmjena iskustava može pomoći i zemljama u regiji u daljnjem unapređenju suradnje na svim nivoima.

Predsjedatelj Zvizdić i ministrica Wallstrom su se suglasili da postoji prostor za unapređenje ekonomske, razvojne i trgovinske suradnje.

Na sastanku je naglašeno da bi bilo značajno održavanje poslovnog foruma u Kraljevini Švedskoj na koji bi došla delegaciju bh. privrednika koju bi predvodio predsjedatelj Zvizdić.

Zaključili su da dvije zemlje spaja i mnogobrojna bh dijaspora koja je odlično integrirana u švedsko društvo, čemu je u dobroj mjeri doprinio, prije nekoliko godina potpisani, Sporazum o dvojnom državljanstvu između BiH i Švedske.

Sastanku su prisustvovali veleposlanik Kraljevine Švedske u BiH Anders Hagelberg i šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije