Komitet za vanjske poslove EP

Zvizdić: Usuglašavanje detalja implementacije mehanizma koordinacije očekuje se uskoro

Denis Zvizdic
12.05.2016.
u 11:32

Zvizdić je istaknuo da je BiH kao država posvećena europskoj perspektivi i da je pristupanje Europskoj uniji glavni vanjskopolitički prioritet BiH

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se danas u Strazburu Komitetu za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET), gdje je odgovarao i na pitanja europarlamentaraca.

Zvizdić je u govoru istaknuo da je Bosna i Hercegovina kao država posvećena europskoj perspektivi i da je pristupanje Europskoj uniji glavni vanjskopolitički prioritet BiH.

- U uvjetima poljuljane ekonomske slike izazvane globalnom ekonomskom krizom, kao i porastom prijetnje od terorizma koji sve više poprima globalne razmjere, ne postoji alternativa euroatlantskom putu koji smo  već davno zacrtali. Ono što je jako važno danas, jeste tempo kojim ćemo ostvariti ove ciljeve. S obzirom  na to da su europske integracije pokretačka snaga demokratskih, političkih, pravosudnih, ekonomskih, infrastrukturalnih, energetskih, sigurnmosnih i drugih neophodnih reformi u Bosni i Hercegovini, brzina procesa pristupanja EU je ujedno i determinanta općeg napretka zemlje - kazao je Zvizdić.

Naglasio je kako je nakon višegodišnjeg zastoja na europskom putu, novi zamah jačanju europske perspektive Bosne i Hercegovine dao obnovljeni pristup Europske unije za BiH, čiju osnovu predstavlja britansko-njemačka inicijativa za pokretanje i ubrzanje procesa europskih integracija BiH.

- Na novu ukazanu šansu odgovorili smo potpunom opredijeljenošću za EU integracije usvajanjem Zajedničke izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za poduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH Europskoj uniji - rekao je Zvizdić.

Po njegovim riječima Bosna i Hercegovina je u veljači ove godine napravila povijesni iskorak na svom europskom putu podnošenjem aplikacije za članstvo u EU.

- Odluka o dostavljanju Upitnika kao sljedeći korak koji vodi ka stjecanju statusa kandidata, za EU predstavlja proceduralni korak, ali za moju državu i njene građane, koji dominantno i u postotku većem od 80 posto žele članstvo u EU, predstavlja strateški važan korak ka daljnoj stabilizaciji i sveukupnom ekonomskom i društvenom prosperitetu,  istaknuo je Zvizdić.

Dodao je da BiH istovremeno i dalje predano radi na provođenju mjera iz Ekonomske reformske agende koja je u srpnju  2015. usvojena od Vijeća ministara BiH, entitetskih vlada, Vlade Brčko Distrikta i vlada županija. 

- Usvojene su sve strategije predviđene Reformskom agendom, a kao najznačajnije bih istaknuo Strategiju za reformu sektora pravde, Strategiju za borbu protiv terorizma, Strategiju za borbu protiv korupcije. Također su usvojeni i značajni zakoni kao što su izmjena Krivičnog zakona BiH, Zakon o carinskoj politici te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama u institucijama BiH. Značajni reformski zakoni su usvojeni na entitetskim razinama koji vode ka kreiranju povoljne poslovne klime, kao i zakoni o radu kojima se unapređuje tržište rada - dodao je Zvizdić.

Naglasio je da je kredibilna provedba reformskih mjera u protekloj godini rezultirala time da su svi vitalni ekonomski i socijalni parametri u BiH u  porastu, te dosadašnje statistike pokazuju da se isti trend nastavlja i ove godine.

Imali smo rast BDP-a od 2,9 posto. Na tržištu rada se nastavlja povećavati broj zaposlenih i veći je za 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je u nominalnom iznosu i predstavlja više od 18.000 novozaposlenih u tijeku 2015. godine, naveo je Zvizdić.

Dodao je također da je fizički obim industrijske proizvodnje povećan za 3,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2014.; ostvareni bruto prihodi od neizravnih poreza povećani za 4,2 posto u odnosu na isti period prošle godine, izvoz u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 3,9 posto, dok je vanjskotrgovinski deficit smanjen za 8,96 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Po njegovim navodima povećan je i broj turista za 20  posto i BiH se nalazi među 10 zemalja u cijelom svijetu koje bilježe najveći porast u turizmu.

Zvizdić je podsjetio da je radi što bolje koordinacije i efikasnijeg funkcioniranja mehanizama koordinacije održao više sastanka s predsjednicima vlada entiteta Republike Srpske i Federacije BiH da bi se uvrstile naknadne sugestije koje su došle od Vlade RS-a te da se konačno usuglašavanje detalja implementacije mehanizma koordinacije očekuje uskoro.

 - Osim europskih integracija, kao jednog od prioriteta, Vijeća ministara nastavlja intenzivne aktivnosti na ispunjavanju i ostalih prioriteta u svom radu, a to su prije svega vladavina prava, s posebnim naglaskom na borbu protiv terorizma, ekonomski prosperitet, regionalna suradnja te još jedno važno pitanje, a to je aktiviranje Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u - istaknuo je Zvizdić.               

Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH u prošloj godini povećalo proračun agencija za provođenje zakona na državnoj razini radi jačanja kapaciteta s ciljem intenzivirane borbe protiv svih oblika organiziranog kriminala, korupcije i terorizma.

- Želim da naglasim da Bosna i Hercegovina najoštrije osuđuje sva djela terorizma kao jednu od najozbiljnijih prijetnji za međunarodni mir i sigurnost. U proteklom razdoblju smo nastavili s pojačanim naporima da se definiraju mjere, ojačaju strukture i angažira i šira zajednica, uključujući i vjersku zajednicu, u BiH da se na ovu globalnu prijetnju adekvatno odgovori - kazao je dodajući i da su regionalna suradnja i dobrosusjedski odnosi također jedni od prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine.  

Europska unija je jako zaslužna za jačanje ove regionalne suradnje i to kroz konkretne mjere. Posebno bih izdvojio, Berlinski proces, koji podrazumijeva ne samo političko, već i infrastrukturalno i energetsko povezivanje zapadnog Balkana. Istovremeno, ovaj proces daje mogućnost za jačanje odnosa između zapadnog Balkana i EU, posebno imajući u vidu da je Berlinski proces iskazao jaku političku podršku europskoj perspektivi zapadnog Balkana - rekao je Zvizdić. 

Po njegovim riječima BiH u potpunosti je posvećena reformskim procesima i ispunjavanju uvjeta na svom europskom putu, a predaja zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji predstavlja za još jedan dodatni poticaj u tom procesu.

- Nadamo se da će Vijeće što je prije moguće razmotriti naš zahtjev za članstvo s pozitivnim ishodom i zatražiti od Europske komisije da napravi mišljenje o zahtjevu BiH, što bi rezultiralo dostavljanjem Upitnika Bosni i Hercegovini. Želim naglasiti da nam je izuzetno važna podrška koja dolazi iz EU, ali je sasvim jasno da najviše ovisi od nas samih, kazao je Zvizdić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?