Zvizdić: Pristupanje Prometnoj zajednici važna odluka Vijeća ministara

05.09.2017.
u 15:40

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je danas na pres-konferenciji da se jedna od najvažnijih današnjih odluka Vijeća ministara tiče omogućavanja pristupanja BiH Prometnoj zajednici čime se otvara mogućnost da se krene u četiri veoma važna infrastrukturna projekta.

- Danas je BiH pristupila Prometnoj zajednici i u tom smislu smo postali dio značajnog projekta Europske unije i zemalja jugoistočne Europe i tom smislu će biti aktivirana i grant sredstva koja smo dobili, a nastavit ćemo raditi i na realizaciji projekata koje smo dobili na summitu u Trstu - istaknuo je Zvizdić.

Kako je podsjetio, od ukupno šest projekata na summitu EU - zapadni Balkan u Trstu BiH je zbog dobre pripreme projektne dokumentacije dobila četiri.

- Kada je u pitanju predstavljanje unutar Transportne zajednice to nije pitanje dogovora i postoje vrlo jasne ustavne nadležnosti i odredbe Ugovora koji će precizirati na koji način se BiH predstavlja u jednom od četiri tijela unutar  Prometnoj zajednice - istakao je Zvizdić, pozivajući sve da se ponašaju u skladu s Ustavom BiH pa i kada je riječ o predstavljanju u Prometnoj zajednici.

Istaknuo je da će u Ministarskom vijeću Prometne zajednice BiH predstavljati ministar prometa i komunikacija, a u tehničkim grupama će postojati koordinacija da bi se na adekvatan način zastupali interesi BiH.

Ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko podsjetio je na pismo europskog komesara za pregovore o proširenju Johannesa Hahna otprije mjesec i po dana u kojem je obrazloženo šta bi sve BiH izgubila ukoliko ne bi potpisala ovaj ugovor.

- Takav luksuz nam definitivno ne treba prije svega jer je u opticaju 500 milijuna KM, a 90 milijuna KM su grant sredstva. Osim toga benefiti koji će uslijediti nakon pristupanja Prometnoj zajednici su možda i veći od svih nabrojanih sredstava - smatra Jusko.

Izrazio je opredjeljenje Ministarstva prometa i komunikacija BiH da s nadležnim ministarstvima Republike Srpske i Federacije BiH u budućnosti radi na izradi svih projekata, najavljujući da će se krenuti u izradu novih projekata nakon povratne informacije komesara Hahna o terminu potpisivanja Ugovora o pristupanju Transportnoj zajednici.

Kako je najavljeno, Ugovor bi trebao biti potpisan nakon što ga Predsjedništvo BiH odobri.

Ministar Jusko osvrnuo se i na pitanje Pelješkog mosta kazavši da je Ministarstvo dostavilo dopunu informacije koja se sastoji od svih izvještaja koje je pravila Radna grupa od 2005. do 2007.  dodajući da će na sljedećoj sjednici parlamenta BiH zastupnicima elaborirati šta se sve dešavalo u vezi s gradnjom tog mosta u Hrvatskoj od 2005. godine do danas.

- Od 2007.  do danas nije preduzeta apsolutno niti jedna aktivnost o tom pitanju. Na sjednici ću istaći i da se od tog razdoblja četiri saziva parlamenta promijenilo kao i četiri saziva Vijeća ministara i pet ministara prometa i komunikacija - jasno je kazao Jusko.

Predsjedatelj Zvizdić je napomenuo da je na današnjoj sjednici Vijeće ministara utvrdio izmjene i dopune Zakona o ombudsmanima za ljudska prava BiH radi jačanja uloge ove institucije, te je donesena dopuna Odluke o vizama koja će pomoći razvoju turizma, privrede i ekonomije BiH, a Vijeće ministara osudilo je i svaki način prijetnji na novinare u skladu s Platformom Vijeća Europe o zaštiti novinarstva.

- Dopunili smo važeću odluku o vizama na način da je proširena grupa zemalja s kojima BiH ima vizni režim na način da državljani tih zemalja mogu ulaziti i prolaziti kroz BiH ukoliko imaju višekratnu vizu Sjedinjenih Američkih Država, zemalja Schengena  i Europske unije - pojasnio je Zvizdić.

Također, Vijeće ministara danas je izdvojilo 2,1 milijun KM koji će u skladu s kriterijima biti usmjereni za zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje Roma na području BiH.

Zvizdić se osvrnuo i na posjetu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića BiH istakavši da  BiH ostaje opredijeljena da jača dobrosusjedske odnose uz međusobno uvažavanje i poštivanje suvereniteta.

Govoreći o izjavama predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o radikalizaciji u BiH, kazao je da su one irelevantne zbog brojki "koje u tvrdnjama iz dana u dan mijenja".

Naglasio je da se ne želi ulaziti u hipotetička nagađanja, a podsjetio je i da su Ministarstvo sigurnosti i obavještajne agencije BiH nekoliko puta jasno i u skladu s relevantnim podacima odgovorili na priču o tisućama terorista i opasnosti od terorizma u BiH koji nije "niti manji niti veći nego u Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji EU".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?