Predsjedatelj Vijeća ministara

Zvizdić: Ponovno je osigurana parlamentarna većina za trošarine

19.05.2017.
u 17:21

U Parlamentu BiH osigurana je parlamentarna većina kako bi ponovno bile pokrenute procedure za usvajanje seta zakona o trošarinama, izjavio je u intervjuu za Radiosarajevo.ba predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

"Vijeće ministara BiH napravit će novi krug razgovora. Inicijativa mora krenuti ponovno od Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH. Obavit ćemo razgovore, posebno sa Savezom za promjene, MMF-om i drugim sudionicima, posebno o pitanju ugradnje odredbi o plavom dizelu u zakonu“, rekao je Zvizdić.

Naglasio je da je pitanje trošarina polje struke, konkretnih činjenica i benefita koje bi dobili, prebačeno na polje politikanstva. Zvizdić je naglasio također da je trošarina jedan od najefikasnijih instrumenata za izgradnju cestovne infrastrukture.

"U Domu naroda to je prošlo bez ikakvih problema. Čini mi se da unutar Parlamenta BiH treba raditi na objedinjavanju političkih stranaka koje zaista žele infrastrukturni i ekonomski razvoj BiH“, rekao je Zvizdić.

Kada je riječ o procesu europskih integracija, tvrdi da se BiH kreće u okviru zadane dinamike. Govoreći o problematici u vezi s upitnikom, naglasio je da Europska komisija nikada nije davala rokove, već savjet da je kvaliteta odgovora mnogo važnija.

"Institucije sa svih razina dale su prijedloge odgovora, te su uneseni u jedinstveni informacijski sustav. Do sad smo dobili više od 20.000 stranica odgovora. Nažalost, Vlada RS-a koja tvrdi da je pripremila odgovore, nije ih unijela u jedinstveni informacijski sustav i vjerojatno zbog toga možemo očekivati mala kašnjenja“, rekao je on.

Naglasio je da će određena politička pitanja rješavati Kolegij za europske integracije koji čine premijeri.

"Pitanje prijevoda sigurno će zahtijevati dosta vremena. Koliko imam informaciju, na posljednji raspisani natječaj za prevođenje tih materijala nitko se nije javio. Ali pokrenute su i neke druge aktivnosti da nam u tome pomognu zemlje EU, Europska komisija, naši susjedi“, kazao je Zvizdić.

Zvizdić se osvrnuo i na predstojeći sastanak regionalnih lidera s visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini, ističući da će se na njemu razgovarati o evidentnim problemima na Balkanu, ali i o potencijalima da oni budu riješeni. Ubrzo nakon toga će, kazao je, biti održan i sumit lidera u Trstu.

"Svi očekujemo početak konkretnije realizacije projekata. Ponovno ćemo zahtijevati isto te ćemo istaknuti kandidaturu za projekte poput Jadransko-jonskog autoputa, Jadransko-jonskog plinovoda. Svi znamo da je on u poodmakloj fazi realizacije. Želimo da BiH bude tranzitna zemlja za taj plinovod. Svakako pitanje željezničke povezanosti između BiH i Srbije, preko Beograda s Budimpeštom i Europom, te povezanosti između BiH i Crne Gore. Pozvat ćemo se na zaključke sa Sumita lidera u Sarajevu u kojima smo rekli da želimo definirati regionalne projekte, a da onda tražimo i grant sredstva i kreditna sredstva od EU i međunarodnih financijskih institucija“, zaključio je Zvizdić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?