BiH ponovno nejedinstvena oko Pelješkog mosta

Zvizdić Plenkoviću: Najprije granica pa most; Bevanda: To nije stav Vijeća ministara

Pelješki most
10.09.2017.
u 07:00

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću pismo u kojemu je istaknuo kako ni jedno tijelo vlasti u BiH nikada nije dalo nužnu formalnu suglasnost za gradnju Pelješkog mosta, a pri tom inzistira na tvrdnji kako je utvrđivanje međudržavne granice na kopnu i moru, te plovni koridor na moru nužan preduvjet da bi se takav projekt uopće realizirao.

‘Dobrosusjedski odnosi’

Iako predsjedatelj Zvizdić tvrdi da je to stav BiH, njegov zamjenik Vjekoslav Bevanda, koji je ministar financija i riznice tvrdi da to nije stav BiH, što objašnjava i zaključcima koje je nedavno prihvatilo Vijeće ministara BiH. Takvom disonancom BiH se nastavlja ozbiljno kompromitirati. Iako je Zvizdićevo pismo datirano s 4. rujnom, mediji su ga tek dobili jučer, a Zvizdić je njegovo slanje objasnio potrebom da na tragu opredjeljenja za jačanje dobrosusjedskih odnosa “predlože određene aktivnosti koje bi mogle voditi k obostrano prihvatljivom rješenju”. Gradnja Pelješkog mosta, iako tek jedan segment ukupnog pitanja razgraničenja na moru između dviju država, kako navodi Zvizdić, od iznimne je važnosti za BiH jer se izravno dotiče njezina suvereniteta i prava koja joj pripadaju kao suverenoj pomorskoj državi, sukladno odredbama Konvencije UN-a o pravu mora, kao i drugim međunarodnim aktima koje su prihvatile te čije su članice i BiH i Hrvatska. No, zamjenik predsjedatelja Bevanda tvrdi da upravo takva formulacija oko pozivanja na Konvenciju UN-a o pravu mora, uopće nije prihvaćena u zaključcima. “Vijeće ministara je jednoglasno usvojilo izvješće ministra (Ismira) Juske, gdje stoji da nema formalnih zapreka za izgradnju Pelješkog mosta i da to ne treba povezivati s konvencijom o pravu mora”, tvdi Bevanda, čime doslovno u cijelosti negira tvrdnje predsjedatelja Zvizdića. No, sam Zvizdić sukladno određenim susretima i dokumentima ističe kako je jasno da ni jedno tijelo vlasti u BiH nije u sklopu svojih ustavnih ovlasti dalo suglasnost da se prihvati ili potpiše bilo kakav dokument s Hrvatskom u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta.

Otvoreno more

Predložio je koji koraci trebaju prethoditi odobrenju gradnje mosta. To, po njemu, podrazumijeva definiranje, verificiranje i prihvaćanje međunarodnog plovnog puta, odnosno koridora koji će fizički spajati bosanskohercegovačko more nad kojim BiH ima puni suverenitet, s otvorenim morem, sukladno Konvenciji UN-a o pravu mora i na kojemu će se primjenjivati režim slobodne plovidbe i komunikacije za sve vrste plovila, zrakoplova i polaganja infrastrukturne opreme, a za Republiku Hrvatsku realizaciju komunikacijske povezanosti njezina kopnenog teritorija. Nužnim drži i neodgodivu parlamentarnu ratifikaciju Ugovora o državnoj granici između BiH i RH potpisanog 1999. čime bi, između ostalog, punu pravnu snagu i valjanost imali i izrađeni granični dokumenti koji su sastavni dio Ugovora. Bevanda pak tvrdi kako mu sadržaj Zvizdićeva pisma nije poznat, a po medijskim objavama je naveo kako se radi o predsjedateljevom ‘osobnom stavu i ništa više’. Pojasnio je kako prijeporni navodi, na koje se Zvizdić poziva, nisu službeno potvrđeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije