predsjedatelj vijeća ministara

Zvizdić očekuje pozitivan odgovor na bh. zahtjev za članstvo u EU

Zvizdić
Foto: FENA
19.09.2016.
u 14:44

Šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark kazao je danas novinarima u Sarajevu da ne može prejudicirati šta će na sutrašnjem sastanku odlučiti ministri vanjskih poslova zemalja članica EU o bh. zahtjevu za članstvo u EU, ali "sudbina" zahtjeva ne zavisi ni o pojedinačnim ljudima niti o dešavanjima.

- Riječ je o procesu koji će trajati - dodao je Wigemark, podsjećajući da iako je aplikacija predana 15. veljače, sve aktivnosti su započele još prije više od 10 godina kada su počeli pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Podsjetio je danas da su visoka komesarka EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i europski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn pozvali na rješavanje pitanje referenduma, zakazanom u Republici Srpskoj za 25. rujna, putem dijaloga.

Wigemark je naglasio da ova pitanja ne bi trebala skrenuti pažnju s onog što je najvažnije za građane ove zemlje, a to je napredak BiH u čemu su svi partneri, a zbog toga je važno okrenuti se urađenim pozitivnim reformama.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić s druge strane izrazio je očekivanje da će zahtjev biti prihvaćena, odnosno da će napori bh. vlasti biti prepoznati te da će biti naloženo Europskoj komisiji da se počne pripremati upitnik za BiH, koji bi trebao biti dostavljen kroz idućih nekoliko mjeseci.

Svoj optimizam temelji na činjenici da je BiH ispunila sva tri tražena uvjeta, a to je kredibilna provedba Reformske agende, usvajanje protokola na SSP, te usvajanje mehanizma koordinacije kao instrumenta zajedničkog djelovanja putem kojeg će BiH usuglašenim glasom moći razgovarati s EU.

Podvukao je da nakon što BiH dobije upitnik pred njom je veliki posao te je pozvao sve da se istinski posvete europskom putu BiH, ekonomskim i životnim pitanjima važnim za sve građane, ali i da se dodatno ubrzaju procedure koje će BiH povesti ka obitelji zemalja članica EU.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije