sastanak u Berlinu

Zvizdić: Informirao sam Mogherini o razlozima neformiranja vlasti

29.04.2019.
u 17:34

Sve države na Balkanu imaju međunarodno priznate granice, a nepovredivost međunarodno priznatih granica je bazno načelo Europske unije i mislim da to treba ostati vladajući model i princip svih daljnjih aktivnosti, kada se govori o toj temi, na području zapadnog Balkana - poručio je predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Kazao je to novinarima nakon bilateralnog sastanka s visokom predstavnicom Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini, danas u Berlinu, navodeći da je stanje u BiH i na Balkanu bila jedna od tema sastanka.

Zvizdić je ukazao na pogoršanje političke stabilnosti, ali i opće stabilnosti čitavog Balkana.

- Počinju se ponovno crtati neke nove granice, govori se o razmjeni teritorija na bazi etničkog principa, a mi znamo iz naše prošlosti do čega su dovele takve ideje, jer one nisu nove. Nekada je o tim idejama govorio Šešelj, Milošević, a pokušaj provedbe tih ideja u djelo je rezultirao stotinama tisuća ubijenih, genocidom i iseljavanjem - rekao je Zvizdić.

Tijekom sastanka Zvizdić je Mogherini informirao o stanju u BiH.

- Prenio sam da razlog neformiranja vlasti, konkretno Vijeća ministara ne leži u broju ministarstava, niti u tome tko će biti ministar ili premijer, činjenica je u nepoštivanju vladavine zakona, a to je neprihvaćanje ANP-a i aktivacija MAP-a, za što postoji zakonski konsenzus u BiH - rekao je Zvizdić.

Istaknuo je da je vladavina prava bazno načelo na kojem počiva EU, a da BiH želi da ide putem EU integracija, te da mora prihvatati vladavinu prava i ponašati se u skladu s tim načelom.

Teme bilateralnog sastanka bile su i u vezi s europskim integracijama i Berlinskim procesom, što, kako je naveo Zvizdić, nema alternativu.

- Vjerodostojna perspektiva proširenja EU na zapadni Balkan još uvijek jeste zajednički instrument koji omogućava reforme i suradnju u regiji - naglasio je Zvizdić.

Zvizdić danas sudjeluje na sastanku država zapadnog Balkana u Berlinu. Sastanak su organizirali kancelarka SR Njemačke Angela Merkel i predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije