sastanak

Zvizdić-Dancila: Snažna podrška Rumunije dodjeljivanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini

16.05.2019.
u 11:52

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić razgovarao je danas u Bukureštu sa premijerkom Rumunije Vioricom Dancila o unapređenju ekonomske suradnje, europskim integracijama i regionalnoj suradnji.

 

Predsjedatelj Zvizdić je rekao da su politički odnosi dvije prijateljske zemlje vrlo dobri i bez otvorenih pitanja. Pozdravio je rumunsko predsjedavanje EU i zahvalio se što je Rumunija zadržala temu proširenja kao jedan od prioriteta svog predsjedavanja. Izrazio je interes BiH za produbljenje i jačanje suradnje  u oblastima euroatlanskih integracija i ekonomskih odnosa s akcentom na unapređenje trgovinske razmjene gdje ima dosta prostora za unapređenje. Kao oblasti u kojima postoji i prostor i zajednički interes, predsjedatelj Zvizdić je istakao  poljoprivredu, energetiku, auto i mašinsku industriju, IT sektor, turizam i zaštitu životne sredine.

Premijerka Dancila je čestitala predsjedateljem Zvizdiću na postignutim impresivnim rezultatima Vijeća ministara BiH u posljednje četiri godine. Istaknula je da Rumunija snažno podržava euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine i iskazala spremnost Rumunije da pruži političku i tehničku pomoć Bosni i Hercegovini kako bi se ubrzao europski put BiH. Dodala je da Rumunija želi da jača i unapređuje suradnju sa Bosnom i Hercegovinom, posebno privrednu suradnju kroz povezivanje privrednih komora i poduzetnika. Istaknula je da je Zapadni Balkan dio Europe, te da Rumunija podržava da BiH dobije status kandidata i da je jedino jamstvo trajnog mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja regije članstvo u EU i NATO-u.

Predsjedatelj Zvizdić je informirao premijerku Dancila o aktualnoj političkoj situaciji u BiH. Naglasio je da su EU i NATO perspektiva za BiH motivator i pokretač provođenja neophodnih reformi i ekonomskog razvoja ali prevashodno stabilizacije ukupnog stanja u BiH, te da bi što skorije sticanje statusa kandidata imalo pozitivan učinak na stabilizaciju političkih prilika.

Predsjedatelj Zvizdić je dodao da se Europska perspektiva regije postavlja kao imperativ jer osigurava daljnje jačanje i rast naših ekonomija, demokratizaciju društava, unapređenje životnog standarda i prijeko potrebnu trajnu stabilizaciju regije kroz kontinuirano jačanje regionalne suradnje. Kao pozitivan primjer jačanja regionalne suradnje predsjedatelj Zvizdić je istakao Berlinski proces koji već daje  veoma ohrabrujuće, mjerljive i relevantne rezultate uz adresiranje svih ključnih tema, od infrastrukturnog povezivanja, jačanje ekonomske suradnje, adresiranje zajedničkih sigurnosnih izazova, pitanje povezivanja mladih te adresiranje tema za procese pomirenja.

Predsjedatelj Zvizdić je rekao da BiH podržava i aktivno sudjeluje u svim procesima i inicijativama koje doprinose povezivanju, ekonomskom razvoju, miru i stabilnosti u regiji. On je naglasio da je posvećenost EU regiji, zadržavanje teme proširenja i fokusiranje na pozitivne procese jedini garant trajne stabilizacije i prosperiteta Zapadnog Balkana

Sugovornici su se složili da je potrebno poticati suradnju privrednih komora dvije zemlje, suradnju privrednika kroz poslovne forume i bilateralne sastanke, što su dobri instrumenti putem kojih će  se unaprijediti ekonomska suradnja. Istaknuto je da je bilateralne odnose moguće jačati i u oblastima znanosti, kulture, tehnologije, sporta i mladih.

Predsjedatelj Zvizdić se zahvalio na podršci Rumunije euroatlanstkim integracijama BiH i potvrdio podršku BiH Rumuniji za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a za razdoblje 2020-21.

Premijerka Dancila se zahvalila na podršci naše zemlje kandidaturi Rumunije za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije