Potrebna je žurna obnova

Župnoj crkvi u Ovčarevu, iz vremena Osmanskog Carstva, prijeti urušavanje

02.10.2018.
u 20:30

Župna crkva u župi sv. Mihovila Arkanđela u Ovčarevu jedna je od ukupno tri do danas izvorno očuvane franjevačke crkve u BiH, izgrađene u vrijeme osmanske vladavine. Osim nje to su još crkve u Varešu i Docu pokraj Travnika. Župa Ovčarevo je utemeljena 1832. godine, nalazi se u Lašvanskoj dolini, okružuju je brda, sa sjevera planina Vlašić, a crkva je udaljena svega tri kilometra od Travnika, piše Večernji list BiH. 

Dozvola Turaka

Podignuta je 1868.-1869. godine, a za to je zaslužan tadašnji župnik fra Jako Baltić, koji je s puno umijeća, strpljenja, ali i lukavosti, isposlovao dozvolu od turskih vlasti. Zbog svojih svećeničkih i graditeljskih usluga, on u njoj počiva. Građena je od tesanog i lomljenog kamena, a promatrač ostaje zadivljen njezinim izgledom, i vanjskim i unutarnjim, debelim kamenim zidovima, otvorima, portalima, svodom, jednostavnošću koja prelazi u monumentalnost. Nije poznato tko je ondašnji nadareni stručnjak koji ju je osmislio, ali njegovo djelo i graditeljsko stvaralaštvo dovoljno govore o njemu. Među njezinim posebnostima ističe se zanimljivost, koja svjedoči o ondašnjem vremenu, društvenim odnosima i prilikama u kojima su živjeli katolici i drugi kiršćani.

Na unutrašnjoj strani ulaznih vrata nalazi se zasun - drvena greda, koja se uvlači i izvlači iz zida i tako se omogućuje siguran i kontrolirani ulazak i izlazak. To je bila sigurna zaštita kako turski nasilnici ne bi mogli na konju ući u crkvu i obeščastiti je. Stručna i temeljita obnova urađena je od 1975. do 1979. godine, obijena je žbuka s kamenih zidova i crkva se pokazala u svoj svojoj iskonskoj ljepoti i posebnosti.

Tada je i umjetnički uređena i obogaćena pa je jedinstven spoj osmanskoga vremena i suvremene umjetnosti. Krase je brojna umjetnička djela Slavka Šohaja, Zdenka Grgića, Marije Ujević, Josipa Poljana i Josipa Marinovića. Za vrijeme rata 1992.-1995., umjetnine su sklonjene i nakon rata ponovno vraćene. Crkva u Ovčarevu je 2007. godine proglašena nacionalnim spomenikom.

Druga strana priče

Ali, nažalost, to je samo jedna, svijetla strana ovčarevske crkve. Ima i ona druga.

- Ova je naša ljepotica svima oaza mira i duhovne sigurnosti, uvijek nam je pružala spas i mir, ali danas ona treba našu pomoć i to žurno. Naime, krajem 2017. godine naše krajeve je pogodilo strašno nevrijeme i vjetar je počupao cijelu južnu stranu krova. Kada smo se popeli na tavan crkve, imali smo što vidjeti. Cjelokupna drvena građa koja nosi krovnu i stropnu konstrukciju, inače stara više od 100 godina, došla je u fazu truljenja, tako da nam prijeti njezino urušavanje u crkvu - upozorava župnik župe u Ovčarevu u Srednjobosanskoj županiji, fra Dario Udovičić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?