Mostarci u grupnoj fazi Konferencijske lige iz utakmice u utakmicu pokazuju dobru igru i karakter

Zrinjski (itekako) konkurentan u Europi unatoč porazima

27.10.2023.
u 20:30

U utakmici u kojoj su Mostarci zaslužili barem bod Zrinjski je poražen od Legije (1:2). Nažalost, jedini relevantan pokazatelj na kraju svega je rezultat na semaforu. Poraz kao poraz nikad nije ugodan, ali dojam koji Zrinjski ostavlja na europskim utakmicama dokazuje kako ova momčad nije zalutala u grupnu fazu Konferencijske lige. Dojma smo kako bi Mostarci u nešto lakšoj skupini, uz ovakva izdanja kakva su pružili protiv AZ Alkmaara, Aston Ville i Legije, imali i koji bod više. Ipak, i ta priča spada u sferu "što bi bilo kad bi bilo". Realnost je takva da je Zrinjski (itekako) konkurentan puno skupljim i jačim europskim klubovima.

Legia kvalitetna, ali...

Momčad Legije je kvalitetna, ali ne i impresivna. Poljaci u svakom trenutku znaju što rade, ali da nisu imali puno sreće, u Mostaru bi teško ostvarili pobjedu. Zrinjski pak nije imao sreće, Plemići su zabili dva gola, oba su poništena zbog milimetarskih zaleđa...

- Legia je zaslužila pobjedu, ali i mi smo zaslužili nešto više. U najmanju ruku, bili smo ravnopravan protivnik, ali napravili smo pogreške koje su nas skupo stajale. Također, i VAR je za nekoliko centimetara otišao na njihovu stranu i kod našeg zaleđa, ali i kod njihova. Ostaje žal, ali ako nastavimo ovako, nekome ćemo otkinuti bodove - kazao je nakon susreta trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić, i sam svjestan kako njegova momčad izgleda protiv realno jačih protivnika.

Ova europska sezona inače je posebna prilika za Zrinjski. Plemići obilato koriste utakmice na visokoj razini. Mostarski klub nakon samo jedne sezone u Konferencijskoj ligi može sakupiti toliko iskustava da igrački i organizacijski ode na puno višu razinu nego na kojoj je sada. Trenutačno svi u klubu i oko njega trebaju vjerovati u proces jer, bez obzira na europske poraze, Zrinjski napreduje i to pokazuje na terenu.

Što se tiče konkretno Legije, Mostarci će relativno brzo opet igrati s istim protivnikom. U Varšavi u uzvratu 9. studenoga (18.45) imaju pravo tražiti pobjedu. Iako je Zrinjski gol od protivnika primio u drugom dijelu, tim dijelom igre Mostarci mogu biti zadovoljni. Trener Rendulić ponovno je iznenadio kolegu na protivničkoj klupi.

U vezni je red od prve minute gurnuo Zlomislića, igrača iz drugog plana, koji je dobrim dijelom zatvorio ono što Poljaci na sredini terena inače dobro rade, brz prijenos lopte. Zrinjskom je puno problema pravio Jeste. Inteligentni veznjak izvlačio se više na desnu stranu kada je shvatio da nema toliko prostora u sredini, imao je dobra rješenja u svakom trenutku.

- Probali smo pojačati pritisak na Legiju tim izmjenama u drugom dijelu. Mislim da smo to uspjeli. Pokušali smo s Kišem kao drugom špicom pa smo poslije i Jakovljevića poslali gore da pokušamo postići gol. Mi smo djelovali dobro i imamo još tri utakmice. Ako bude ovakva igra, ne sumnjam da će biti dobrih rezultata - dodao je Rendulić.

U taktičkom smislu Zrinjski je s više strana iznenadio i limitirao Legiju nego što je to Poljacima napravio protivnik. Mostarska struka u Europi pokazuje kako se zna prilagoditi protivniku. Ipak, ono što nam je posebno bilo impresivno u drugom dijelu bila je činjenica kako su Plemići trkom počeli stvarati ozbiljne probleme Legiji.

Istina, igrače je u jednom trenutku presjekao drugi gol gostiju, ali karakter igrača Zrinjskog i u tim je trenucima bio dobar. Podaci o trčanju koje smo uspjeli pogledati dan nakon utakmice kod igrača Zrinjskog bili su impresivni. Prema nekim informacijama, slično je bilo i na prethodnim europskim utakmicama.

Takvo što prava je rijetkost kada su u pitanju momčadi iz BiH na međunarodnoj sceni, a vjerojatno je na tom polju napravljen i najveći iskorak kada je u pitanju Zrinjski.

Zrinjski je, primjerice, na utakmici protiv AZ Alkmaara, u kojoj je došao do čudesnog preokreta od 4:3 nakon što je gubio 0:3, u nekim trenucima bio miljenik sreće. Jako dobro je odigrao i u grotlu engleskog stadiona protiv Aston Ville (koja je tek u sudačkoj nadoknadi uspjela doći do pogotka i pobjede od 1:0).

Protiv Legije nije baš imao sreće. Pogoci Ćuže i Malekinušića poništeni su nakon konzultacija VAR-a. Razočaran takvim ishodom bio je i kapetan momčadi Nemanja Bilbija, strijelac jedinog pogotka za Zrinjski, kojim su Plemići i poveli protiv Legije.

- Tužni smo jer smo odigrali jako dobru utakmicu – da ne izgubimo. Mislim kako bi najrealnije bilo da je završilo remijem. Stiskali smo koliko smo mogli, sve smo pokušali i skidam kapu suigračima za ovakvu igru - kazao je kapetan Plemića:

- Kod nas u Premijer ligi nema VAR-a i onda su nam ovakve situacije frustrirajuće. Suci su zaštićeni jer imaju VAR. Vjerujem sucima, ali smo tužni što barem jedan od dva gola nije priznat - dodao je Bilbija.

U sličnom tonu u Mix zoni govorio je i veznjak Zrinjskog Dario Čanađija.

- Na kraju je bio ovaj cirkus s VAR-om, ali to je nogomet. Čestitam momcima, na dobrom smo putu. Bitno je da nemamo velikih oscilacija i da budemo na pravoj razini - kazao je Čanađija.

Realnost domaće prvenstvo

Bez obzira na to što Plemići ovaj put nisu bili miljenici sreće, možemo se složiti kako je Zrinjski na pravom putu. Ipak, sve ovo što mostarski klub dobro radi u Europi pada u vodu ako na domaćoj sceni ne nastavi s dobrim igrama.

Realnost Zrinjskog je takva da ga već u nedjelju (18.40) čeka utakmica u gostima s Posušjem. Strateg Plemića Krunoslav Rendulić već se dotaknuo tog susreta.

- To je naša realnost, novi nas protivnik već čeka u nedjelju. Igramo u gustom ritmu. Moramo se do tada dobro odmoriti i oporaviti. U Posušje moramo ići s jasnom idejom, a to je osvajanje tri nova boda - kazao je Rendulić.

Posušje je u prvom međusobnom susretu slavilo pobjedu protiv Zrinjskog u Mostaru. U taboru Plemića imaju puno motiva uzvratiti svojim rivalima na Mokrom docu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije