Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zračna luka Mostar za 2 milijuna KM nabavlja sustav za opskrbu aviogorivom

04. svibnja 2021. u 21:58 1 komentara 260 prikaza

Čak 3 milijuna konvertibilnih maraka u ovoj godini bit će utrošena za unapređenje zračnog prometa u Federaciji BiH. Vlada Federacije BiH usvojila je program utroška sredstava kapitalnoga transfera “Kapitalni transferi javnim poduzećima - Unapređenje zračnog prometa Federacije BiH za 2021. godinu” u iznosu od 3,000.000 KM, piše Večernji list BiH.

Od navedenoga iznosa, 2 milijuna konvertibilnih maraka bit će uložena u unapređenje rada Međunarodne zračne luke Mostar te po 500.000 KM u sarajevsku i tuzlansku zračnu luku

Povećanje prihoda

Kako se navodi u odluci o usvajanju programa utroška sredstava kapitalnoga transfera “Kapitalni transfer javnim poduzećima - Unapređenje zračnog prometa Federacije BiH”, utvrđenoga proračunom Federacije BiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu prometa i veza, s dva milijuna maraka Međunarodna zračna luka Mostar planira nabavu i formiranje sustava za opskrbu aviogorivom. Naime, trenutačna opskrba gorivom u toj zračnoj luci dana je pod najam eksternom komitentu koji ima poteškoće s realizacijom zahtjeva Međunarodne asocijacije za zračni promet.

- Naš cilj je realizacijom kupnje i puštanja u rad servisa za opskrbu gorivom povećati sigurnost u zračnoj luci, povećati aeronautičke financijske prihode, ali i prezentirati pozitivniju sliku o Zračnoj luci u svijetu jer bismo ovom realizacijom ušli u bazu podataka IFQP-a. Ovim bismo proširili usluge i povećali uslužnost te zadovoljstvo zrakoplovnih kompanija, a to bi vodilo povećanju potražnje za Zračnom lukom Mostar - naveli su u obrazloženju iz Zračne luke Mostar.

Međunarodna zračna luka u Sarajevu će 500.000 KM utrošiti na modernizaciju i dogradnju terminala B za koji je postupak javne nabave proveden 2018. godine. Kako su obrazložili iz JP Međunarodna zračna luka Tuzla, oni će odobrena sredstva uložiti u izgradnju trećeg odlaznoga gatea.

- Izgradnja trećeg odlaznog gatea omogućila bi brže i učinkovitije vršenje operacija prilikom prihvata otpreme putnika kada su u tijeku dva i više letova istodobno.

Sarajevo i Tuzla

Također, planirano je uvođenje trećeg baznoga zrakoplova, što zahtijeva izgradnju trećeg odlaznog gatea kako bi se osigurali uvjeti za prihvat i otpremu većeg broja putnika - stoji u zahtjevu koji potpisuje Esed Mujačić, direktor JP Međunarodna zračna luka Tuzla.

Vlada Federacije BiH zadužila je Federalno ministarstvo prometa i veza vršiti kontinuiran nadzor o utrošku sredstava iz ove odluke te s navedenim zračnim lukama potpisati ugovor kojim će se urediti način prijenosa sredstava, provedba postupka javne nabave i izvještavanje o utrošenim sredstvima.

- JP Međunarodna zračna luka Sarajevo d.o.o. Sarajevo, JP Međunarodna zračna luka Tuzla i JP Međunarodna zračna luka Mostar dužni su o utrošku sredstava tromjesečno izvještavati Federalno ministarstvo prometa i veza.

Nakon utroška sredstava iz ove odluke, a najkasnije do 28. veljače 2022. godine, JP Međunarodna zračna luka Sarajevo d.o.o. Sarajevo, JP Međunarodna zračna luka Tuzla i JP Međunarodna zračna luka Mostar dužni su sastaviti ukupno izvješće o utrošenim sredstvima transfera i dostaviti ga Ministarstvu zajedno s odlukom Nadzornog odbora o njegovu usvajanju - zaključeno je u odluci Vlade FBiH.•

  • Habuhabuhabu:

    Svega ima osim aviona i putnika. Ovaj aerodrom/zračna luka je katastrofa.