stabilizacija stanja prioritet

Zovko: U sklopu rastućih napetosti važno da EU ostane neutralan posrednik u procesu očuvanja mira

zovko
24.01.2017.
u 19:17

Zovko je upozorila da je u sklopu rastućih napetosti važno da Europska unija ostane neutralan posrednik u procesu očuvanja mira i stabilnosti

Zbog rastućih tenzija među državama Jugoistočne Europe, na inicijativu pojedinih zastupnika na sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta danas je održana razmjena gledišta o trenutačnoj situaciji i sve većim napetostima na zapadnom Balkanu.

Zastupnici su se osvrnuli i na problem ruskog utjecaja u regiji, posebice se osvrnuvši na otvorenu potporu Rusije nezakonitom i neustavnom referendumu provedenom u Republici Srpskoj, priopćeno je iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke.

Izražena je velika zabrinutost zbog narušenih međudržavnih odnosa i odbor je poslao jasnu poruku da je stabilizacija stanja prioritet.

U raspravi je sudjelovala i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, koja je upozorila da je u sklopu rastućih napetosti važno da Europska unija ostane neutralan posrednik u procesu očuvanja mira i stabilnosti.

"Mora se osigurati da sve države članice koje graniče s Jugoistočnom Europom imaju isti glas o budućim politikama prema ovom području. Europa treba nastaviti koristiti 'soft power' europske pomoći i cilj članstva u Europskoj uniji kao alat za poticanje dijaloga i kompromisa između svih strana", poručila je hrvatska zastupnica, navodi se u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije