U Žepču održana završna konferencija projekta "centrikomNET"

Zovko: Pripremamo radnu snagu za naše gospodarstvo

25.07.2022.
u 18:20

U organizaciji Razvojne agencije Žepče i uz potporu partnera na projektu održana je završna konferencija projekta "centrikomNET" koja je okupila predstavnike lokalnih i regionalnih vlasti, znanstvene zajednice, MSP-a i poduzetničkih potpornih institucija, piše Večernji list BiH.

Drvni klaster
 Na konferenciji su predstavljeni postignuti rezultati, od kojih su posebno istaknuti osnivanje prvog transnacionalnog drvnog klastera i uspostava dvaju demonstrativno-edukativnih polja u Žepču i Starim Jankovcima. Dragan Sudarević, načelnik općine Stari Jankovci, kazao je kako je najveća korist od ovog projekta razvoj ljudskih potencijala unutar svih projektnih partnera, a isto je potvrdio i načelnik općine Žepče Mato Zovko kazavši: - Sad smo se usredotočili da na regionalnoj karti budemo jedini u BiH koji će pripremati radnu snagu za naše gospodarstvo, prije svega, iz drvne industrije, tekstilne industrije, poljoprivrede i turizma, u ovisnosti o tomu što je tko od projektnih partnera predložio u projektu.

Kroz projekt "centrikomNET" svi projektni partneri bili su profilirani za određenu oblast. Tako je glavni fokus Općine Žepče bio usmjeren na poljoprivredu kroz voćarstvo i proizvodnju hrane te su, osim praktičnog dijela, o toj tematici bile organizirane i razne radionice.

- Cilj nam je bio naglasiti važnost proizvodnje hrane te voćarstvo podići na višu razinu s obzirom na tradiciju koju u Žepču imamo vezano uz voćarstvo. Radili smo i na povezivanju poljoprivrede s okolišem, što planiramo potencirati u budućnosti, a svakako nam je cilj raditi na stvaranju održive poljoprivrede koja je budućnost i koja podrazumijeva obrazovanje, nove kapacitete, nove strojeve i opremu koja treba unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju i nadomjestiti nedostatak radne snage - kazala je direktorica RAŽ-a Branka Janko.

Potpuna digitalizacija

Osim poljoprivrede, koja je zauzela glavno mjesto u općinama Stari Jankovci, Tovarnik i Žepče, projekt je postigao zavidne rezultate i u drvnom sektoru te turizmu, u kojima su, osim promocije i uvođenja novih digitalnih tehnologija u proizvodne procese, unaprijeđeni i kapaciteti korisnika te stvoreni preduvjeti za unaprjeđenje ovih sektora.

- Obuke i tehnička pomoć koju smo dobili kroz projekt omogućili su nam pristupiti procesu potpune digitalizacije našeg proizvodnog procesa. Sada, kada kupac dođe kod nas i izrazi svoje želje, mi to pretvorimo u 3D projekciju koja prikazuje sve detalje finalnog proizvoda - zaključio je Ivan Šimić, direktor tvrtke Šimić stolarija d.o.o.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije