susrt s dužnosnicima Malte

Zovko izrazila nadu da će predsjedanjе Malte EU rezultirati i dodjelom kandidatskog statusa BiH

zeljana Zovko
25.05.2016.
u 11:39

Zovko je izrazila nadu da će ovi odnosi biti intezivniji i očekivanje da će predsjedanjе Malte Europskom unijom rezultirati i dodjelom kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini

Veleposlanica Bosne i Hercegovine na Malti sa sjedištem u Rimu Željana Zovko boravila je u posjeti Malti i predala akreditivna pisma predsjednici Mariji Luisi Koleiro Preka na svečanosti u predsjedničkoj palači u La Valeti, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu.

Zovko se susrela i s ministrom vanjskih poslova Republike Malte Georgom Vellom.

Vella je zatražio jaču suradnju na polju obrazovanja naglasivši obrazovanje u pomorskom pravu i rad diplomatske akademije na kojoj već godinama nije bilo nikoga iz Bosne i Hercegovine.

Među prioritetima suradanje, naveo je spremnost Malte da pomogne zemljama Balkana u postizanju najboljih rezultata u pristupanju Europskoj uniji posebno kroz ekonomsku stabilnost i vladavinu prava. Naglasio je da će za vrijeme predsjedanja Malte Europskom unijom u 2017. godini, proširenje biti visoko na agendi Malte. Vella je naveo kako pridaje veliki značaj stabilnosti regije. 

Zovko je izrazila nadu da će ovi odnosi biti intezivniji i očekivanje da će predsjedanjе Malte Europskom unijom rezultirati i dodjelom kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Toijekom susreta je razgovarano i o potencijalima gospodarske suradnje.

Zovko je drugog dana posjete primio predsjednik Parlamenta Malte Anglu Farrugia. Naglasio je veoma jake veze među dvjema zemljama osobito nakon humanitarne pomoći iz Malte djeci i ranjenicima iz Sarajeva.

Razgovarano je o zajedničkim interesima kao što je jača međuparlamentarna suradnja, posebno kroz postojeće parlamentarne skupine prijateljstva.

Veliki naglasak je stavljen na predsjedanje Europskom unijom u 2017. godini i podršku Malte Bosni i Hercegovini na europskom putu.

Na poziv predsjednika najvećih gradova regije Umbrija (Italija), Zovko je sudjelovala 4. i 5. travnja u događajima obilježavanja praznika Svetog Benedikta Nursijskog, duhovnog zaštitnika Europe, u Nursiji (Norcia). 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?