zastupnica u EPP-a u Europskom parlamentu

Zovko: Izborni zakon BiH je prioritet, pučani lobiraju za put BiH u EU

Željana Zovko
24.10.2023.
u 19:01

"Ključno je da Hrvati konačno dobiju legitimne predstavnike u Predsjedništvu gdje Hrvati duže razdoblje nisu predstavljani", kazala je europska zastupnica

Oko 50 zastupnika iz zemalja članica EU, među kojima je i Hrvatska, podnijeli su inicijativu da EU ubrza pristupne pregovore s našom zemljom. EU bi u studenom trebala objaviti izvješće o napretku BiH na EU putu kao i o 14 prioriteta koje BiH treba provesti. 

O ovim i drugim temama u emisiji BHTUživo govorila je Željana Zovko, zastupnica u EPP-a u Europskom parlamentu. 

Zovko je istaknula kako se danas susrela s EU izaslanstvom i razgovarala o jačem angažmanu svih bh. stranaka koje u EU vide glavnog partnera. 

"Mi, zastupnici HDZ-a stojimo iza ideje o otvaranju pregovora, kao i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja uskoro dolazi u Sarajevo, a gdje je nedavno bio i predsjednik Vlade Plenković", kazala je Zovko i dodala: "Što se tiče nas iz HDZ-a i pučana kao grupacije, mi smo apsolutno za to da se pregovori trebaju otvoriti". 

Upitana hoće li Komisija dati pozitivno mišljenje o izvješću za BiH kazala je kako "mi možemo dati politički poticaj da se pregovori otvore, ali je do Bosne i Hercegovine hoće li pokazati dobru volju".

"Ako bude disonantnih tonova iz same BiH, gubi se volja i s naše strane i otežava nam se pozicija o lobiranju za otvaranje pregovora o BiH", rekla je Zovko.

Komentirala je i nastojanja o izmjenama Izbornoga zakona. 

"To je prioritet svih prioriteta, politički lideri trebaju sjesti i to dogovoriti, presude Ustavnog suda same zemlje se moraju ispoštovati, ovo nije izborna godina, potrebno je donijeti neke ključne odluke i kompromis. Ključno je da Hrvati konačno dobiju legitimne predstavnike u Predsjedništvu gdje Hrvati duže razdoblje nisu predstavljani", kazala je europska zastupnica.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije