Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom

Zovko: BiH mora otvoriti pregovore za članstvo zajedno s Ukrajinom i Moldavijom

Željana Zovko
Foto: EPP
01.11.2023.
u 17:21

Zovko je istaknula da je Vijeće ministara BiH na čelu s predsjedateljicom Borjanom Krišto u kratkom roku izglasalo proračun i set europskih zakona, te aktivno radi na reformi izbornog zakona koji je ključan za napredak zemlje prema Europskoj uniji

Europska komisija (EK) objavit će u srijedu, 8. studenoga, ovogodišnji paket proširenja, a povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi predstavit će spomenuti paket na Odboru za vanjske poslove uz razmjenu mišljenja o njegovom sadržaju.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom Željana Zovko pozvala je EK da preporuči otvaranje pristupnih pregovora sa zemljama kandidatkinjama u ovogodišnjem paketu proširenja, osobito BiH, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke (EPP).

"U trenutnom geopolitičkom kontekstu, važno je nastaviti dinamiku proširenja i podržati zemlje u našem okruženju na njihovom europskom putu", naglasila je Zovko, dodavši kako su sve zemlje kandidatkinje u ovako kratkom vremenu značajno napredovale u reformskoj agendi i time zaslužile pozivnicu za početak pristupnih pregovora o članstvu u Europskoj uniji.

"Za Republiku Hrvatsku izuzetno je važno da BiH dobije poziv za otvaranje pristupnih pregovora zajedno s Ukrajinom i Moldavijom jer je to prvenstveno pitanje stabilnosti zapadnog Balkana, kao i sigurnosti europskih vanjskih granica", naglasila je Zovko.

Ona je također istaknula da je Vijeće ministara BiH na čelu s predsjedateljicom Borjanom Krišto u kratkom roku izglasalo proračun i set europskih zakona, te aktivno radi na reformi izbornog zakona koji je ključan za napredak zemlje prema Europskoj uniji.

"S ovakvim opipljivim rezultatima moramo dati poticaj Bosni i Hercegovini i vratiti vjeru u njezinu europsku budućnost kako ne bi došlo do razočaranja i zasićenja cjelokupnim procesom u zemlji", upozorila je Zovko.

Europska komisija svake godine objavljuje paket proširenja kojim analizira trenutačne napore i daje svoje preporuke državama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama za korake koje moraju napraviti kako bi napredovale na svom europskom putu.

Također, Komisija u svom mišljenju može dati preporuke Vijeću o otvaranju pristupnih pregovora za proširenje sukladnom rezultatima reformskih napora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?