VELIKE SLIČNOSTI

Znate li kako razlikovati želučanu virozu od trovanja hranom?

31.01.2020.
u 08:52

Imaju iste simptome, pa je nekada teško odrediti o čemu je riječ, ali postoji glavna razlika

Bolesti želuca uglavnom su prouzročene virusima i bakterijama, a simptomi su najčešće povraćanje, mučnina i bol u trbuhu. Najčešće tri bolesti želuca prouzročene su norovirusom, rotavirusom i adenovirusom.  Ti virusi često kratko traju jer ih tijelo samo preboli ako je imunološki sustav zdrav. Bakterijske bolesti želuca traju nekoliko dana, a u borbi protiv njih potrebni su antibiotici.

Do otrovanja hranom dolazi kada osoba pojede neprikladnu hranu, popije zagađenu vodu ili se samo nalazi blizu osobe, prostorije ili područja koje je zaraženo. Kao i kod gripe, simptomi su povraćanje, bol u trbuhu i mučnina. Hrana ili voda mogu biti zagađene bakterijom, virusom, parazitom ili kemikalijama. 

Glavna razlika je u vremenu početka bolesti. Trovanje hranom svoje simptome pokazuje nakon samo nekoliko sati od konzumacije, dok želučanim virozama treba dan ili dva kako bi se pokazale. 
 

Oboje se liječi s puno tekućine, odmora i lagane, nezačinjene hrane. Također je vrlo važno paziti na druge simptome kako se stanje ne bi pogoršalo. Ako osjetite dehidraciju, vrtoglavicu ili brzo kucanje srca, vrijeme je da posjetite liječnika. No u pravilu trebali biste ozdraviti samostalno, prenosi shape.com.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?