Agronomski i prehrambeno tehnološki fakultet

Znanstveno-istraživački profil dodatno ojačati i angažirati mlade

08.12.2017.
u 11:15

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru je od svojih početaka pa do danas izrastao u respektabilnu obrazovnu i znanstvenu ustanovu čija se djelatnost temelji na obrazovanju i istraživanju na području prirodnih i biotehničkih znanosti, ali i očuvanju ruralnoga područja, ravnoteže u okolišu i tradicijskih vrijednosti.

Stručnjaci, diplome

Senat Sveučilišta u Mostaru donio je u travnju 1994. odluku o utemeljenju Agronomskoga fakulteta koji je počeo raditi 1. listopada iste godine. Prije samog utemeljenja Fakulteta u Mostaru prve inženjere agronomije obrazovala je Viša poljoprivredna škola.

Prvi naraštaji studenata upisani su na studij općega smjera koji je bio sinteza više disciplina iz područja poljoprivrede, a trajao je osam semestara, uključujući praktikum, laboratorij i terensku nastavu. S vremenom se nastavni plan i program mijenjao, nadopunjavao i prilagođavao potrebama domaće poljoprivredne prakse. Sukladno reformi visokoga obrazovanja Fakultetsko je vijeće na svojoj 63. sjednici, održanoj 21. siječnja 2005., prihvatilo preustroj studijskih programa prema Bolonjskoj deklaraciji i strukturi 3 + 2 + 3, što uključuje preddiplomski studij u trajanju od tri godine (prvostupnik, bachelor), diplomski studij u trajanju od dvije godine (magistar struke) i poslijediplomski, doktorski studij u trajanju od tri godine (doktor znanosti).Novi preustroj studijskih programa u središte pozornosti stavlja studenta, a organiziran je po sustavu “jednosemestralnih modula” radi povećanja kvalitete nastave i skraćivanja prosječnoga vremena studiranja. Prema reformiranom programu, svi studenti prve godine preddiplomskog studija rade po istovjetnom planu i programu, nakon čega se u drugoj godini opredjeljuju za jedan od smjerova: agroekonomika, bilinogojstvo, opći smjer ili zootehnika.

Agronomski fakultet mijenja svoj naziv akademske godine 2007./2008. u Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet te postaje bogatiji za novi studijski program na preddiplomskom studiju. Preddiplomski studij prehrambene tehnologije nastao je kao odgovor na rastuće potrebe tržišta za ovom vrstom visokostručnoga kadra, ali i kao rezultat želje da se na Fakultetu zaokruži proces obrazovanja mladih stručnjaka i budućih proizvođača hrane kojima se od akademske godine 2012./2013. omogućuje nastavak obrazovanja na diplomskom studiju prehrambenog inženjerstva. Zbog promjena nastavnoga plana i programa te povećanja broja studenata Fakultet se preselio u novi vlastiti prostor koji je izgrađen donacijama Vlade Republike Hrvatske u krugu nekadašnjega Agronomskoga instituta. Od 2008. Fakultet raspolaže i vlastitim pokušalištem u Rodoču u kojemu se provodi redovita praktična nastava, ali i znanstvena istraživanja s područja agronomije i zaštite okoliša.

Tijekom nepunih dvadeset godina svoga postojanja, različito ustrojen i pod različitim imenima, Fakultet je školovao brojne stručnjake, poput diplomiranih inženjera (visoka stručna sprema) i inženjera (viša stručna sprema), ali i znanstvenika s akademskim stupnjevima magistara i doktora znanosti na poslijediplomskom studiju koji je organiziran od akademske godine 2004./2005. Kroz nastavni proces Fakulteta prošlo je više od tisuću studenata, od kojih je veći broj diplomirao i stečeno znanje prenio u praksu. Znanstveni i stručni rad organiziran je u jedanaest zavoda koji kadrovski iz dana u dan jačaju postajući tako sposobni za veće istraživačke zahvate na području prirodnih i biotehničkih znanosti.

Nakana je Fakulteta dodatno ojačati znanstveno-istraživački profil i znanstvenu aktivnost angažiranjem mladih znanstvenika koji se uključuju u nastavu i znanstveno-istraživački rad. Od svoga osnutka Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet u Mostaru jača stručnu i znanstvenu suradnju s referentnim fakultetima i institucijama iz regije. Posebno vrijedi istaknuti suradnju s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Poljoprivrednim fakultetom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku čiji su profesori i suradnici od početka aktivno uključeni kako u nastavni tako i u znanstvenoistraživački proces Fakulteta. Suradnju dodatno osnažuje provođenje Bolonjske deklaracije. Uz navedene, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet u Mostaru surađuje sa svim fakultetima agronomije i prehrambene tehnologije iz BiH te Fakultetom za kmetijstvo Sveučilišta u Mariboru, a uspostavljena je i suradnja s University of Life Science iz Norveške te Fachhochschule Weinstephan iz Njemačke.

Zbog povećanja obujma i intenziteta kontakata i suradnje s inozemnim znanstveno-nastavnim institucijama te zbog prepoznate potrebe za internacionalizacijom Fakulteta i njegove međunarodne prepoznatljivosti, od 1998. uvedena je i dužnost prodekana za znanost i međunarodnu suradnju.

Znanstvena djelatnost

U okviru svojih financijskih mogućnosti, samostalno ili u suradnji s ostalim članicama Sveučilišta u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet u Mostaru organizira i znanstvene simpozije s međunarodnim sudjelovanjem, različite stručne radionice i okrugle stolove čiji se rezultati redovito publiciraju u zbornicima radova, publikacijama i zaključcima. Izdavačka djelatnost Agronomskoga i prehrambeno-tehnološkog fakulteta rezultat je znanstvene i stručne aktivnosti njegovih djelatnika i kao takva od osnutka je pridonosila njegovu razvitku i afirmaciji. Obuhvaća objavljivanje udžbenika i znanstvenih knjiga namijenjenih ponajprije studentima, ali i znanstvenicima te stručnjacima u praksi.

Djelatnici Agronomskoga i prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Mostaru održavaju i stručna predavanja čiji je cilj popularizacija poljoprivredne struke, očuvanje ruralnoga područja, ravnoteže u okolišu i tradicijskih vrijednosti područja u kojem djeluju.

Nastavna i znanstvena djelatnost na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu odvijala se sukladno Zakonu o Sveučilištu u Mostaru do 21. travnja 2012., a nakon toga usklađena je s novim Zakonom o visokome obrazovanju Hercegovačko-neretvanske županije, zatim sukladno sveučilišnom Statutu i Statutu Fakulteta.•

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?