Naslovnica Vijesti

Značajan korak bliže FBiH bez duhanskog dima

16. veljače 2017. u 14:38 0 komentara 3 prikaza
cigara

Na 91. sjednici Vlade FBiH u Mostaru usvojen je Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Ovaj zakon, u cilju zaštite i unaprjeđenja zdravlja stanovništva, regulira odnosno zabranjuje uporabu svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe. Zakon također regulira prodaju, reklamiranje, pakiranje, odnos vlade s duhanskom industrijom, sadržaj duhanskih proizvoda i druge efikasne mjere za kontrolu duhana, priopćeno je iz Udruženja PROI. 

Podsjećamo, Prednacrt ovog zakona je finaliziran i poslan u daljnju proceduru 4. listopada prošle godine. Kako je prethodno završen proces konsultiranja s relevantnim ministarstvima na županijskim razinama i drugim relevantnim institucijama na županijskim i federalnim razinama gdje je prikupio pozitivna mišljenja, ovaj zakon je u četvrtak razmatran na sjednici Vlade FBiH. Službeni predlagač ovog progresivnog zakona je Federalno ministarstvo zdravstva, a na njegovoj izradi radila je ekspertna radna grupa kojom je koordiniralo navedeno ministarstvo uz podršku Udruženja PROI i Svjetske banke.  Prednacrt je izrađen po uzoru na slične zakone koji već postoje u drugim zemljama za koje je dokazano da imaju pozitivan utjecaj, kako na građane, tako i na male biznise uz odsustvo bilo kakvog negativnog utjecaja, kojeg obično duhanska indsutrija koristi kao izgovor u svojim taktikama protivljenja ili odugovlačenja procesa donošenja ovakvih mjera kako bi osigurala svoju dobit.

Zaštita zdravlja stanovništva kao glavni cilj

Samo u Federaciji Bosne i Hercegovine, tri četvrtine svih smrtnih ishoda zbog bolesti se veže za one bolesti za koje je jedan od faktora rizika pušenje, ali i izloženost duhanskom dimu. Pasivno pušenje predstavlja veliki rizik po zdravlje svih građana i njemu su, nažalost, svakodnevno izložena i djeca. Osiguravanje čistog zraka bez duhanskog dima u zatvorenim javnim i radnim mjestima mora biti prioritet i u smislu zaštite osnovnih ljudskih prava na zdravlje i život koja su izravno ugrožena izloženošću duhanskom dimu. Samo potpuno odsustvo duhanskog dima u zatvorenim prostorima može zaštititi zdravlje stanovništva i smanjiti štetne posljedice konzumiranja duhanskih proizvoda i izloženosti duhanskom dimu.

Korak naprijed ka EU integraciji i ispunjenu obveza BiH

Nacrt zakona predviđa maksimalnu usklađenost s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i EU Direktivom o duhanskim proizvodima. Podsjećamo, BiH potpisala je Okvirnu konvenciju o kontroli duhana 2009. godine, i prošao je prvobitni rok od pet godina za usklađivanje s ovom Konvencijom. U tom smislu, zakonska regulacija u ovoj oblasti je i obveza Bosne i Hercegovine.

Svi ključni donositelji odluka dužni su prepoznati ovu obvezu i napraviti korake ka njenom ispunjenu kroz podršku zakona koji bi Bosnu i Hercegovinu približio razvijenim zemljama i otvorio joj put ka EU integraciji.

Udruženje PROI pozdravlja usvajanje Nacrta zakona u Vladi FBiH i apelira na sve parlamentarce i druge ključne donositelje odluka da već ove godine izvrše svoju dužnost prema građanima i naprave veliki korak za zaštitu zdravlja, ali i za širi napredak naše zemlje. Svi građani koji žele podržati novi zakon mogu potpisati peticiju za podršku istom, a za sva pitanja i dodatne informacije mogu pratiti Facebook stranicu kampanje „Smeta Mi“ ili saznati više na www.smetami.ba

Javna kampanja „Smeta Mi“ Udruženja PROI dio je projekta „Ostvarivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda kroz kontrolu duhana“ kojeg financira Europska unija unutar Europskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava u iznosu od 157,600.00 EUR, ističe se u priopćenju. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.