Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zmije sve češće ulaze u kuće, dobra vijest je da u BiH stiže serum

01. srpnja 2021. u 18:29 0 komentara 260 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Zmija u kuhinji, hodniku, pomoćnim objektima, dvorištu..., fotografije su koje posljednjih dana kruže društvenim mrežama. Građani zmije susreću na nogostupima, ulicama, pa i u vlastitim domovima. Zmije gmižu ulicama Sarajeva kao da je hercegovački krš. Srećom, najčešće je riječ o zmijama koje nisu otrovne. Županijska uprava za inspekcijske poslove SŽ-a priopćila je da joj je u proteklom razdoblju upućen veći broj prijava građana na pojavu žohara i zmija, piše Večernji list BiH.

Uklanjanje zmija

U priopćenju podsjećaju građane i gospodarske subjekte da je shodno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena mjera obvezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, čija je dinamika predviđena Pravilnikom o načinu izvođenja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Dodaju da je proljetna sustavna deratizacija javnih površina provedena, ali sustavna dezinsekcija zakonom nije predviđena i, osim preventivne, izvodi se interventna, odnosno protuepidemijska, kada se procijeni da postoje opravdane indikacije za njezino provođenje. - Dolazak toplog vremena pogodovao je biološkom ciklusu i većoj reprodukciji kukaca, čiji se broj treba držati na adekvatnoj razini zbog svih štetnosti koje oni kao prijenosnici bolesti mogu prouzročiti. Iz tog razloga podsjećamo gospodarske subjekte na obvezu redovitog vršenja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, što će sanitarna inspekcija u predstojećem razdoblju intenzivnije kontrolirati. Uklanjanje zmija komercijalna je usluga koja nije zakonom propisana te sanitarna inspekcija ovim putem obavještava javnost da nije nadležna za ovu vrstu prijava - navodi se u priopćenju. Vatrogasci u Prijedoru u lipnju su uklonili 10 zmija, dok su cijele prošle godine imali 13 intervencija. I u Trebinju je prava najezda zmija, u mjesec dana bilo je oko 15 intervencija, gdje su zmije ulazile i u kuće ili bi ih vlasnici nalazili u dvorištu. U kuće su ulazili čak i poskoci, što je izazvalo paniku građana. I mostarski vatrogasci prije nekoliko dana intervenirali su na uklanjanju zmije iz stana.

Pregovori s Torlakom

Dodatni problem ove godine je i nedostatak seruma protiv zmijskog otrova, što je građanima, uz pojavu “najezde” zmija, dodatni stres i strah, iako stručnjaci tvrde da je 90% zmija koje građani susretnu bezopasno, tj. riječ je o neotrovnicama. Ipak, stigla je dobra vijest. Naime, BiH će dobiti određene količine seruma protiv zmijskog otrova od Instituta za virologiju, cjepiva i serume “Torlak” iz Beograda, rekli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH. Protiv zmijskog otrova daje se serum kojeg trenutačno nema u zdravstvenim ustanovama u BiH, a problem je što se za proizvodnju koristi otrov poskoka, koji je zaštićena vrsta i u BiH i u Crnoj Gori. Osim zmija i žohara, opasnost za zdravlje građana su i miševi, odnosno mišja groznica. U Banjoj Luci početkom lipnja zabilježen je i smrtni slučaj od posljedica zaraze. Riječ je o muškarcu (37). •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.