Sudac Orie:

Zločini zbog kojih je Mladić osuđen među najtežim u čovječanstvu

22.11.2017.
u 13:09

Izričući kaznu doživotne robije u prvostupanjskoj presudi bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, predsjedatelj Sudskog vijeća Haškog tribunala, sudac Alphonso Orie, rekao je da su zločini zbog kojih je Mladić osuđen među najtežim zločinima poznatim čovječanstvu, javlja Fena. 

Od 11 točki optužnice, Vijeće je presudilo da Ratko Mladić nije kriv za genocid u vezi s prvom točkom koja se odnosi na šest općina u BiH, ali jeste za genocid u Srebrenici (druga točka optužnice).

Proglašen je krivim i osuđen po pet točki optužnice i za zločine protiv čovječnosti, što se odnosi na: progone, istrebljenja, ubojstva, deportacije, nehumana djela prislnog premještanja stanovništva.

Mladić je također proglašen krivim po još četiri točke optužnice - za kršenje zakona i običaja ratovanja, a u okviru toga za teroriziranje, ubojstva, protupravne napade na civile i za uzimanje talaca.

Prilikom odmjeravaja kazne, Sudsko vijeće je uzelo u obzir težinu počinjenih zločina.

- Zločini koji su počinjeni spadaju među najstrašnije zločine poznate čovječanstvu uključuju genocid i istrebljivanje kao zločin protiv čovječnosti - kazao je sudac Orie neposredno nakon što je izrekao presudu.

Sudsko vijeće nije uvažilo zahtjev obrane da se Mladiću, prilikom odmjeravanja kazne, uzme u obzir većina predlaganih olakšavajućih okolnosti.

-  Vijeće smatra da većina faktora koje obrana navodi kao olakšavajuće okolnosti imaju malu ili nikakvu težinu - riječi su suca Oriea.

Presuda Ratku Mladiću izrečena je danas u Haškom tribunalu nakon šest i pol godina od uhićenja. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?