Naslovnica Vijesti

“Zlatne ruke Livnjaka” okupile 46 izlagača

11. prosinca 2017. u 09:00 0 komentara 91 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

“Zlatne ruke Livnjaka” naziv je dvodnevnoga sajma koji je protekloga vikenda u Livnu na jednom mjestu okupio brojne izlagače iz HBŽ-a (Livna, Tomislavgrada, Drvara, Kupresa) i središnje Bosne. - Izlagači su sajam prepoznali kao priliku za prezentaciju svojih proizvoda. Riječ je o tradiciji koja traje petu godinu zaredom - kazala nam je Danijela Kaić, predstavnica organizatora, te dodala kako se iz godine u godinu javlja sve više izlagača, no mjesta je bilo “samo” za 46. Bez obzira na to što sajam nosi naziv “Zlatne ruke Livnjaka”, dali su priliku svima koji su se prijavili da pokažu svoje umijeće, a kako je sajam bio prodajnoga karaktera, tako se ponešto i zaradilo.

Veliko zanimanje

Unatoč vjetrovitom i snježnom vremenu, predblagdanski ugođaj ipak je išao na ruku izlagačima koji su na uvid javnosti i tržištu iznijeli livanjski sir, suhomesnate proizvode, kupinovo vino, rakiju drenju, likere, medovaču i druge pčelinje proizvode. Bilo je tu suvenira, ručnih radova, oslikanoga stakla, umjetnosti i unikatnih darova. Sudionici sajma istaknuli su kako su sajmovi ovakve vrste korisni i za grad i za ljude koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, ali i drugim radinostima te da bi ih tijekom godine trebalo biti i više. Posjetiteljima se uglavnom svidjelo sve. Neki su im artikli možda skupi, no, kad bi znali što iza cijene stoji, drugačije bi razmišljali. O tome smo razgovarali s poznatim proizvođačem drvarske rakije “drenje” Đurom Pećancem. Kaže da mu jedan od kupaca kazao da je 20 KM za litru rakije puno te dodaje:

Rakije, likeri, sušeno voće...

- A vidi ovu drenjinu. Škrta je to voćka. Od 100 kg ploda može se dobiti 6, eventualno 7 litara kvalitetne rakije, ništa više. U jednom kg je 420 komada ploda, znači u kotlu 42.000, treba to prikupiti.

Pred nekolicinom Drvarčana obilje proizvoda od te samonikle voćke, sušeni plod za čaj, pekmezi, likeri… Ali i prsluci, džemperi, čarape od domaće ovčje vune. Zima tek dolazi, trebat će. Uz klasični livanjski sir, posjetitelji su mogli probati i druge vrste svojevrsnoga brenda toga kraja.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.