Zakon o organskoj proizvodnji

Životinje se ne smiju vezivati, dugo prevoziti ni držati u skučenom prostoru

02.04.2016.
u 09:00

Zabranjeno je korištenje sredstva za poticanje rasta i sintetičkih aminokiselina, a sisavci koji doje mogu se hraniti samo prirodnim, po mogućnosti, majčinim mlijekom

Vlada FBiH utvrdila je prijedlog zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji, koji propisuje ciljeve, načela i pravila ove proizvodnje, označavanja organskih proizvoda, sustava kontrole u organskoj proizvodnji, registra subjekata, upravnog i inspekcijskog nadzora, uvoza, izvoza i stavljanja na tržište organskih proizvoda, prekršaje i druga pitanja od značaja za ovu oblast, piše Večernji list BiH.

Visoki standardi

Ciljevi su poštivanje visokih standarda o dobrobiti životinja i ispunjavanje etološke potrebe životinje, ovisno o vrsti kojoj pripada, težnja proizvodima visoke kvalitete i širokog asortimana u skladu s potražnjom te proizvodnja koja ne nanosi štetu okolini, zdravlju ljudi, biljaka ili zdravlju i dobrobiti životinja. Prijedlogom zakona propisana su i proizvodna pravila za stočarsku proizvodnju kojim se, između ostalog, propisuje i način uzgoja te uvjeti za držanje životinja u organskoj proizvodnji pa se tako uzgojna praksa, uključujući broj životinja po jedinici površine, te uvjeti smještaja, mora osigurati zadovoljavanje razvojnih, fizioloških i etoloških potreba životinja. Potom, životinja mora imati stalni pristup otvorenom prostoru, po mogućnosti pašnjacima, kad god to vremenski uvjeti i stanje tla dopuste, izuzev kada posebnim propisima nisu određena zakonska ograničenja i obveze koje se odnose na zaštitu zdravlja ljudi i životinja. Nadalje, broj životinja mora biti ograničen da ne bi došlo do prekomjerne ispaše, izrovanosti tla kopitima, erozije ili onečišćenja/zagađenja tla koje uzrokuju životinje ili njihov izmet.

Zakon zabranjuje i vezivanje ili izolaciju životinja, a iznimno to je dopušteno za pojedinačnu životinju i na ograničeno vremensko razdoblje, i kada je to potrebno zbog sigurnosti ili veterinarskih razloga ili dobrobiti životinja. Također, trajanje prijevoza životinja mora biti svedeno na minimum tijekom cijelog životnog vijeka životinje, bilo kakva patnja mora se svesti na minimum, uključujući odstranjivanje dijelova tijela, kao i vrijeme klanja.

Prehrana životinja

U pogledu prehrane životinja u organskoj proizvodnji na prostoru FBiH, propisano je da se životinje hrane organskom hranom za životinje koja zadovoljava zahtjeve prehrane u raznim fazama njihovog razvoja, a dio obroka može sadržavati hranu s proizvodnih jedinica poljoprivrednog gospodarstva koja su u prijelaznom razdoblju. Uz iznimku pčela, životinje trebaju imati stalni pristup pašnjacima ili krupnoj stočnoj hrani. Zabranjeno je korištenje sredstva za poticanje rasta i sintetičkih aminokiselina, a sisavci koji doje mogu se hraniti samo prirodnim, po mogućnosti, majčinim mlijekom.

U pogledu čišćenja prostora u kojem životinje borave, propisano je da su čišćenje i dezinfekcija objekata u kojima se drže životinje, infrastrukture tih objekata i opreme dopušteni samo proizvodima za čišćenje i dezinfekciju koji su odobreni za uporabu u organskoj proizvodnji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije