Vodoopskrba

Žitelji B. Grahova dobili redovitu isporuku vode za piće

17.12.2015.
u 07:15

Muke s nestašicom vode za 461 obitelj u urbanom dijelu Bosanskog Grahova i nekoliko bližih sela konačno su postale prošlost

U okviru projekta "Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Hercegbosanskoj županiji", koji je podržao Fond Ujedinjenih naroda za ljudsku sigurnost (UNHSTF), žitelji Bosanskog Grahova konačno imaju redovitu isporuku vode.

U rekonstrukciju vodocrpilišta i saniranje desetak kritičnih točaka na kojima se gubila voda, UNDP je uložio 56.000 KM, a lokalna samouprava 4000 konvertibilnih maraka.

Zadovoljstvo

Zahvaljujući tome muke s nestašicom vode za 461 obitelj u urbanom dijelu Bosanskog Grahova i nekoliko bližih sela konačno su postale prošlost, a vršitelj dužnosti općinskog načelnika Duško Radun nije skrivao zadovoljstvo:

- Naravno da sam zadovoljan, a zadovoljni su i građani. Ovaj projekt u suradnji Općine i UNDP-ja je ogroman, potpomogao je vodoopskrbu koja je postala uredna.

U okviru projektnih radova zamijenjene su stare crpke novima, sanirane su krizne točke u gradu, ugrađena kompenzacijska posuda i klorne stanice.

Zahvaljujući tome građani konačno imaju ispravnu vodu za piće. A zbog njena nedostatka svojedobno je svoja vrata morao zatvoriti i Dnevni centar za djecu "Gnijezdo", kazala nam je Milijana Kurilić, članica UG "Grahovo" koji je i osnovao taj Centar, te dodala: - Sada je sve u redu, vodu imamo redovito i za rad Centra, kao i za sve lokalno stanovništvo.

Najstariji dijelovi prilično zapuštene vodovodne mreže datiraju još iz 1936. godine, tako da su i građani, a i donatori, svjesni kako posao ni izdaleka nije gotov.

Muzafer Alihodžić (UNDP) koji je zadužen za nadzor istaknuo je kako je zadovoljan obavljenim poslom i dodao:

- I u budućnosti treba nastavit raditi na toj gradskoj vodovodnoj mreži, izvršiti njeniu rekonstrukciju, pritom obvezno stvoriti uvjete da se potrošnja vode očitava i, naravno, naplaćuje.

Riješeni problemi

Jedan od žitelja Grahova Igor Baroš također nam je kazao kako problema s opskrbom vode više nema, da je bilo posebno teško u ljetnim mjesecima, ali je, kao građanin, imao potrebu reći i ovo: - Mislim kako se sam vodovod i Komunalno poduzeće neće moći održavati bez redovitog plaćanja vode, a preduvjet za to je instaliranje vodomjera.

Od njega, ali i v.d. načelnika doznali smo kako u tom gradu vodu ne plaća nitko, a dugovanja Komunalnog poduzeća prema Elektroprivredi mjere se stotinama tisuća maraka (oko 700.000 konvertibilnih maraka), tako da je sav teret na lokalnoj samoupravi kojoj je tek nedavno deblokiran račun. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije