Prema tzv. pučkoj meteorologiji, te su pojave u prirodi nagovještaj rane zime

Žir i procvala majčina dušica u planini - jaka zima i obilan snijeg

02.12.2022.
u 08:23

Uz službenu, stručnu, znanstvenu meteorologiju koja nas svakodnevno informira o stanju vremenskih prilika, kratkoročnim i dugoročnim prognozama, postoji i druga strana, piše Večernji list BiH.

Bukva rijetko obilno rađa

Naime, dok nije bilo stručnih vremenskih prognoza, narod je imao svoju, tzv. pučku meteorologiju. Budući da su ljudi nekada veći dio dana provodili na otvorenom, posebice težaci i stočari, zapažali su određene pojave i na osnovi njih donosili kratkoročne i dugoročne vremenske prognoze. Putujući planinama sjeverozapada Hercegovine i jugoistoka Bosne ove jeseni, došli smo do dugoročnijih prognoza za predstojeću zimu. Kao važan pokazatelj za prognozu sezonskim stočarima - planištarima, među ostalim, služi urod bukve.

- Bukva rijetko obilno rađa, možda svakih deset, petnaest godina - kaže nam Dragan Pavlović, stočar iz Gornje Vitine kod Ljubuškog, koji krdo goveda napasa između Vrana i Ljubuše.

- Kad bukov žir dobro rodi, kao ove jeseni, to je predznak jake zime i obilnih snjegova - dodaje Pavlović.

To gledište potvrdilo je još nekoliko stočara. Međutim, oni nisu kao Pavlović bili izričiti. Kazali su kako su to čuli od starijih. Drugi indikator protumačila nam je Vinka Miličević, koja i doslovce na planinama živi već sedamdesetak godina. To je cvijet majčine dušice. Snimili smo ga za vrijeme nedavnih kiša u blizini izvora Grkuš na Gornjim Barama. Prema informaciji Mirka Čuljka, koji na Gornjim Barama ima stan, to područje je na nadmorskoj visini od oko 1350 metara iznad razine mora.

Bijeli Božić?

Čudna je bila ova jesen, odnosno predugo Miholjsko ljeto s visokim temperaturama, ali ipak da na toj visini cvjeta biljka u mjesecu koji se zove studeni, pravi je presedan. Za tu pojavu, pozivajući se na pučku meteorologiju, Vinka Miličević kazala je kako je "nagovještaj rane zime". Drugim riječima, snijega bi moglo biti u nizinama već za Božić ili Novu godinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?