CIJENE VOĆA I POVRĆA VEĆE NEGO IKADA

Zimnicu pojela kriza, sve je skuplje nego lani, čak i dvostruko

'Zimnica2_pec_bih_180912'
''
15.09.2014.
u 09:48

Mnoge kućanice računaju i planiraju što im treba ili već pripremaju zimnicu

U rujnu mnoge kućanice razmišljaju o pripremi zimnice. Kalkuliraju cijenama i kvalitetom proizvoda, ali i slobodnim vremenom. Jesen je doba kada obitelj ima najviše izdataka jer je to vrijeme spremanja djece za školu i kupovine ogrjeva pa je dodatno izdvajanje novca za zimnicu često nemoguće.

Isplati li se zimnica?

Nekada je to značilo zabavu za cijelu obitelj, s tržnice se donosilo svježe povrće i pretvaralo u ukusnu zimnicu.

Slika je sada drukčija, građani tvrde da se spremanje zimnice uopće ne isplati, a poslednjih godina sve više se kupuje gotova zimnica.

Danas većina bh. građana živi od prilično malih plaća ili mirovina, a da ne spominjemo one nezaposlene koji jedva sastavljaju kraj s krajem. Teško je odgovoriti na pitanje isplati li se pripremati zimnicu, ili je bolje kupiti teglu ajvara i paprika kad zatreba u trgovini. Većina građana na mostarskoj tržnici s kojima smo razgovarali smatra da je jeftinije kupiti nego praviti zimnicu. Ipak, svi se slažu da je ono što spremite kod kuće mnogo kvalitetnije i zdravije od istih industrijskih proizvoda.

- Tko ima svoje povrće i voće, isplati se praviti zimnicu. Tko nema, ne isplati se. Zimnicu su iz mode izbacili nedostatak novca i vremena, ali i različite akcije u supermarketima koje omogućuju da se i tijekom zime pronađu gotovo svi artikli koji su nekada spadali u dio ‘sezonskih’, tvrdi Mostarka na tržnici. I trgovci na tržnicama kažu da je u odnosu na prethodnu godinu kupovina znatno manja.

- Sudeći po kupcima koji više dođu da se raspitaju o cijenama voća i povrća nego što kupuju, izgleda da im se više isplati zimnicu kupovati gotovu, tvrdi trgovac.

Kućanice koje odluče pripremiti zimnicu morat će izdvojiti pozamašnu svotu novca jer su na tržnicama cijene voća i povrća veće nego ikada. Povrće je ove godine skuplje od 0,50 do jedne marke. Zbog poplave i kiša koje su uništile većinu poljoprivrednih kultura i zbog poskupljenja, kućanice odustaju od pripreme zimnice.

Najviše su poskupjele rajčice koje se prodaju po cijeni od 1,80 do tri KM za kilogram, što je za marku više nego lani.

Skuplje i voće i povrće

Poskupio je i krastavac koji je sada oko jedne marke, dok su i cijene paprike veće od prošlogodišnjih za 0,50 KM. Poskupio je i kupus ove godine jer je za kilogram potrebno izdvojiti od 0,8 do 1,3 KM, a crveni luk košta od 0,8 do 1,2 KM. Paprika za ajvar se ne može naći ispod dvije KM. Kilogram patlidžana košta 0,80 KM, a lani je cijena bila 0,50 KM. Slično je i s voćem, breskve koštaju 2,5 KM, kajsije od dvije do tri marke, dok pakiranje od pola kilograma kupina i malina košta i do tri KM, krušaka i do dvije KM. - Ranije sam trošila oko 150 KM na pripremu zimnice i imala svega, od miješane salate, ajvara, džemova, sokova... U posljednje vrijeme sam se okrenula proizvodnji, ali zbog lošeg vremena ove godine slabo je rodila rajčica i crvena paprika pa sam imala dosta problema, naročito u pripremanju ajvara, tvrdi kućanica s mostarske tržnice.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar AlanGnjus
AlanGnjus
11:32 15.09.2014.

Zimnicu su pojeli jazavci i skakavci! SIPA je kasno reagirala

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?