besplatna pravna pomoć

ZHŽ: Traže se savjeti zbog isključenja struje, medicinskih vještačenja…

23.06.2020.
u 20:00

Kako ostvariti pravo na mirovinu, socijalnu skrb, invalidninu, prava iz radnih odnosa… pitanja su zbog kojih su se u protekloj godini stanovnici Zapadnohercegovačke županije najčešće obraćali županijskom Zavodu za pravnu pomoć. - Od 1. siječnja 2019. do 31. 12. 2019. evidentirali smo 215 osoba kojima smo pružili pravnu pomoć u obliku davanja pravnih savjeta, a koji se uglavnom odnose na savjetovanje o činjenicama i okolnostima glede pokretanja određenih sudskih, upravnih postupaka, kao i mogućnosti ostvarivanja osobnih prava - navode u izvješću za prošlu godinu iz Zavoda za pravnu pomoć Zapadnohercegovačke županije.

Koji zahtjevi

Navode kako su sve stranke upućene na odgovarajuće adrese. - Budući da je Zavod tijelo državne uprave, pa je i obveza tijela uprave uputiti stranku nadležnom tijelu, odnosno institucijama na koje se zahtjev odnosi, te smo upravo pridržavajući se tog načela upućivali sve stranke koje su se obraćale ovom Zavodu i na taj način pružali im besplatnu pravnu pomoć - navode iz Zavoda. Naglasili su kako su u skladu sa Zakonom o osnovama socijalne zaštite obitelji s djecom pružane pravne usluge strankama u formi savjeta, izrade podnesaka, molbi osobama koje imaju pravo ostvariti određena osobna prava. Ističu kako su među zahtjevima primijetili, kada je riječ o sadržajima (usmenim i pismenim), da ih se velik broj odnosi na braniteljsku populaciju. - Riječ je prvenstveno o zahtjevima za ostvarenje prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, odnosno priznavanja vojnog invaliditeta od liječničkog povjerenstva Instituta za medicinsko vještačenje, kao i o pravima iz imovinskopravnih i nasljednih odnosa te o pravima iz tzv. komunalne infrastrukture kao što su računi za električnu energiju te mogućnost isključenja električne energije, telefona, odvoz smeća… U navedenom razdoblju županijski Zavod za pravnu pomoć imao je 63 nova sudska predmeta.

Kazneno pravo

Od toga je iz oblasti kaznenog prava, u kojem su branitelji ovog Zavoda angažirani na temelju rješenja sudova, 31 predmet, dva prekršajna i 13 predmeta gdje su uključeni maloljetnici, a od toga pet predmeta u kaznenom postupku i osam u prekršajnim postupcima.

- U građansko-pravnoj oblasti, temeljem rješenja Zavoda, kao opunomoćenici, angažirani smo u 17 sudskih predmeta - naveli su iz Zavoda, zaključivši kako se pojavljuju i kao branitelji po službenoj dužnosti u postupcima iz prijašnjih godina.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?