SAČUVATI GOSPODARSTVO

ZHŽ među prvima izlazi s konkretnim mjerama

18.04.2020.
u 11:42

Dubinske analize vode se o stotinama milijuna koje bi trebale doći u BiH idućih dana ako u ponedjeljak MMF prihvati pismo namjere bh. vlasti. Zemlja će biti zadužena za još 330 milijuna eura (645 milijuna KM). Međutim, u ovom trenutku to je jedini način da BiH, uz suzbijanje epidemije koronavirusa, spasi gospodarstvo koje je dosta uzdrmano zbog pandemije. Tako bi županijama trebalo pripasti 50 posto federalnog novca te 50 posto entitetu. Županije bi tako od ukupnih 396,9 milijuna KM dobile 198,4 milijuna.

Drugi priljevi novca

Kriterij podjele novca je broj stanovnika, a za dvije županije s najmanjim brojem, Posavsku i Bosansko-podrinjsku, revidirat će se financijska podrška. Očekuju se i drugi priljevi novca, kao što su od IPA sredstava koja su prenamijenjena za borbu protiv pandemije i pomoć gospodarstvu, a tu su i ona iz europskih fondova za koja treba aplicirati, a već je napravljen prvi korak usvajanjem izjave Vijeća ministara o pristupanju europskim fondovima, što je potvrdio i državni ministar financija Vjekoslav Bevanda na sastanku u sjedištu Vlade ZHŽ-a u Širokom Brijegu.

Mjere će biti obznanjene

Upravo su lokalne zajednice u ZHŽ-u, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški i Posušje, prve donijele zajedničke mjere u borbi protiv koronavirusa, a za spas gospodarstva, a premijer ZHŽ-a Zdenko Ćosić najavio je da će idućeg tjedna obznaniti mjere na županijskoj razini, čime bi ova županija, koja spada u gospodarski najmoćnije, prva krenula u očuvanje svog najvažnijeg resora, a nakon što MMF potvrdi sredstva za BiH. - Situacija je takva da moramo biti strogi u zaustavljanju kontakata koji mogu donijeti i proširiti zarazu, a što više osloboditi gospodarstvo da život normalno funkcionira - istaknuo je Ćosić kazavši i da vjeruje kako ZHŽ neće upasti u još nepovoljniju situaciju. Ministar financija ove županije Toni Kraljević je, uz realni sektor, naglasak stavio i na najugroženije, od nezaposlenih rodilja do onih kojima je poljoprivreda jedini posao, te se neće dopustiti da ijedan segment u jeku krize prestane funkcionirati.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?