Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zenica: Dječak u šetnji sa zastavom Islamske države?

24. kolovoza 2017. u 14:39 1 komentara 1314 prikaza
Foto: Nezavisne.com

Fotografija dječaka u Zenici koji nosi zastavu koja podsjeća na onu od terorističke organizacije “Kavkaski Emirati” objavljena je na Facebook stranici “Zenica Life”. Na fotografiji se vidi da dječak šeta gradom sa svojom obitelji.

Ova fotografija izazvala je mnogo komentara u kojima, između ostalog, pojedini prevode poruku napisanu bijelim arapskim slovima na toj crnoj tkanini riječima: “Nema drugog boga osim Alaha i Muhamed je njegov poslanik”.

Crno-bijela zastava sa arapskim natpisom je prepoznatljiv simbol terorističkih organizacija “Islamska država”, “Kavkaski Emirati” i drugih, sa malim razlikama između terorističkih grupa. Na zastavi “Islamske države” bijelim slovima na vrhu piše “Nema Boga osim Alaha”. Ispod tog natpisa se nalazi bijeli krug koji predstavlja Muhamedov pečat za zatvaranje koverti, a na kojem piše “Muhamed je Božiji glasnik”, prenose Nezavisne.

  • Ters:

    Zastava na kojoj na arapskom piše „Nema boga osim Alaha i Muhamed je njegov poslanik“nije sporna jer je zapravo simbol islama kao vjere te se koristi na svim državnim manifestacijama, iako je zloupotrebljavana i koristi je i radikalna islamistička organizacija ... prikaži još! u Rusiji, a zalaže se za uspostavu islamske države po šerijatskim pravilima na području Kavkaza. Takva zastava vijori se na mnogim mjestima diljem islamskog i arapskog svijeta i nema veze s terorističkom organizacijom Islamskom državom. Zastavu koji je nosio ovaj simpatični dječačić u Zenici koristi čak i Hezbolaah koji je udarna snaga prativ ISIL-a u Siriji. Ovo je ISILova zastava: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSWZ5Mp-wVTqGrTuI3UozsEgE7B2_VTO9jm9jJFHHXjJStVpK0