Posavina

Žene trebaju vjerovati u sebe, a uložena energija i trud moraju dati rezultate

02.08.2016.
u 09:00

Predavanje o temi “Mogućnosti razvoja ženskog poduzetništva u Posavini” organizirala je u sklopu mirovnog aktivizma Udruga žena “Posavski cvijet” Orašje, uz potporu TPO fondacije Sarajevo i Općine Orašje. Na predavanju se okupilo 30-ak žena iz ovoga projekta, zatim predsjednica OV-a Jelena Čolić, pomoćnik načelnika u Službi za gospodarstvo i infrastrukturu Pero Baotić i drugi.

Simbol udruge

Govoreći o osnovnim značajkama razvoja poduzetništva, predsjednica Udruge poslovnih žena (UPŽ) BiH Aida Zubčević istaknula je važnost udruživanja i zajedništva te načine privlačenja sredstava iz EU fondova. U tome će imati potporu i UPŽ BiH čija je misija pomagati ženama koje imaju viziju doći do cilja. - Ovdje ima fenomenalnih, hrabrih i snažnih žena, ima i potencijala, stoga udruživanje u “Posavski cvijet” pokazatelj je da će Posavina i Orašje napredovati dalje, kao i žene u njima. Ekonomski snažna žena znači ekonomsko osnaživanje zajednice u kojoj živimo - naglasila je Zupčević. Za doprinos u razvoju poduzetništva u Posavini, predsjednica Udruge žena “Posavski cvijet” Orašje Mandica Živković uručila joj je Povelju počasne članice udruge i posavski cvijet, simbol udruge, ručni rad Vesne Filipović iz Orašja.

Općinske poticajne mjere

Projekt TPO, koji je “Posavski cvijet” započeo u rujnu prošle godine, rezultirao je samozapošljavanjem žena u poljoprivredi, ali i domaćoj radinosti, pri čemu je registrirano 7 obrta. Većim dijelom bio je zastupljen poljoprivredni obrt, ali u 3-4 slučaja oživjela je i domaća radinost. Pero Baotić kazao je kako Općina poticajnim mjerama daje potporu poljoprivrednicima te da je prepoznala i važnost udruge “Posavski cvijet”. - Ova udruga oživila je svijest naših poduzetnica. Svi projekti ekonomskog osnaživanja žena su dobrodošli i Općina će dati potporu kroz osiguranje sredstava za realizaciju - kazao je Baotić. Ženama se obratila i Slađana Ujić, predsjednica UŽ “Snop” iz Gučeva kod Rogatice. Ujić je istaknula važnost sinergije između žena i lokalne zajednice te oslanjanje na vlastite resurse. - Posavina ima jezgru ambicioznih i vrijednih žena, resursa i radnog potencijala, i ove žene sa svojim poslovima mogu biti nositeljice razvoja svoje sredine. Žene moraju vjerovati u sebe, a uložena energija i trud moraju dati rezultate, govori Ujić. - Ekonomsko osnaživanje žena, kao doprinos izgradnji mira u zajednici, provodi se od rujna 2015. na području općina Orašje, Domaljevac-Šamac i Donji Žabar. U prvom dijelu projekta održane su tri radionice o pisanju poslovnih planova. Osim toga, projekt se sastoji od mirovnih aktivnosti koje imaju za cilj promociju UN-ove rezolucije 1325 o ženama, miru i sigurnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije