život u ruralnim područjima

Žene na selu: Posla ima i previše, tko radi može lijepo živjeti

N1
16.10.2019.
u 07:33

Preko 120 duluma zemlje, tri krave, ovce, svinje, kokoške svakodnevna su obveza Tereze Sesar. Vožnja traktora samo je dio njenih dnevnih aktivnosti.

Procjenjuje se da blizu 60 posto stanovništva BiH živi na selima i manjim lokalnim zajednicama, živi se većinom od poljoprivrede, a broj zaposlenih muškaraca u ruralnim područjima daleko je veći od žena. 

U selu Zagorice u blizini Visokog žene kažu kako nisu nezaposlene, jer posla ima i previše.  Poručuju, da onaj tko radi na selu i danas može lijepo živijeti, donosi N1. 

Preko 120 duluma zemlje, tri krave, ovce, svinje, kokoške svakodnevna su obveza Tereze Sesar. Vožnja traktora samo je dio njenih dnevnih aktivnosti.

"Ujutro ustajem u pet sati. Namirim krave, dam brašno, sve što ide. Onda uđem u kuću, pročitam novine. Imamo grupu kuhari, tu sam jer kuham svašta. Onda ponovno izlazim u osam sati, ovcama nosim brašno, drva donesem u kuću, i onda je kava u devet sati", priča Tereza Sesar.

Kavu pije s prijateljicom Slavicom. To je njihov ritual.

"Pijemo kavu, jedno jutro kod mene, drugo jutro kod nje, i moja svekrva nam se priključi kada je i ona kući", kaže Slavica Galić.

Raspoloženu svekrvu Anku zatekli su u kuhinji.

"Ovo su mi prijateljice", kaže Ana Galić kroz smijeh.

Anka pravi rezanca-pilav, koji će nositi rodbini u Austriju. Kaže kako mu se obraduju.

"Volim raditi', ali ne volim kopat'. Samo kućne poslove, pletem pape, i eto", dodaje ona za N1.

Iako u nekada velikom selu Zagorice živi tek nekoliko domaćinstava, trude se da bude živo. Ugodnim ga, kako kažu ove žene, čine dobra domaća hrana, piće i druženje.

"Svaka srijeda navečer, ima nas šest parova, traje 20 godina to druženje, možda i više. I svaka srijeda je kod nekoga", priča Slavica.

Teško im pada odlazak ljudi iz sela, posebno njihove djece. Tereza ima dva sina i dvije kćerke.

"Mislim da je lakše djecu na selu odgojiti nego u gradu. Puno je teže ljudima, jer ne mogu djeci zadati neku obvezu. Kod mene su djeca radila, baš su radila", kaže Tereza.

Svi su tijekom školovanja napustili Zagorice. Dvoje živi u Austriji, a dvoje u Kiseljaku.

"Moj sin je direktor, ali i danas kad ga nazovem i kažem: 'Sine, sjeno se balira, može li netko doći?, on mene nazove i kaže: 'Dolazim, radim do pet'", dodaje ona.

Osim radova, u Zagorice se stiže i u vrijeme blagdana. Poseban je to izazov za ove žene, ispuniti želje djeci i unucima.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?