Predrasude

Ženama “ženski” poslovi, a muškarcima pozicije moći

28.11.2016.
u 09:00

Iako žene čine oko polovine stanovništva BiH, njihova stopa aktivnost je tek 32,6%, što je gotovo dvostruko manje od stope aktivnosti muškaraca koja iznosi 56,4%. Istodobno, stopa zaposlenosti žena je manja u odnosu na muškarce, a stopa nezaposlenosti je veća. Bosanskohercegovačko društvo opterećeno je mnogobrojnim predrasudama. Stereotipna podjela na “muške” i “ženske” poslove ukorijenjena je među svim generacijama, ali danas joj nekolicina uspješno prkosi. Duboko je ukorijenjeno i mišljenje da su određeni poslovi isključivo “ženski”: odgojiteljica, učiteljica, kozmetičarka itd.

Žena u vojsci, policiji, kirurgiji, ili žena koja vozi taksi, u bh. društvu još uvijek izazivaju začuđene poglede i sumnje da posao može biti dobro obavljen ako ga ne obavlja muškarac.

Zanimljiva je i činjenica da u BiH postoji skupina zanimanja u kojima se konstantno bilježi visok udio žena, iako najčešće ne postoje objektivne pretpostavke za takvu pojavu. Na razini čitave sudbene vlasti u BiH udio žena je 64%, a muškaraca 36%. U tužiteljstvima je situacija izbalansiranija i žene čine oko 50% zaposlenih. Istodobno, broj zaposlenih žena u centrima za socijalni rad je 945, a broj muškaraca 328.

Edukacija djece, od vrtića pa do visokog obrazovanja, uglavnom je povjerena ženama.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?