zaposleno 110 žena

Žena na čelu tvornice sačuvala mjesto od pustoši

11.03.2019.
u 09:13

Za Miru Lazić iz Svodne kod Bosanskog Novog kažu kako je sačuvala svoje mjesto da ne opustoši. Ona je dva desetljeća na čelu tekstilne tvornice “Sana Elvis”, smještene baš u ovom malom mjestu. Omiljena je među mještanima, jer je zahvaljujući njoj, u ovoj tvornici zaposleno čak 110 žena. Rijetkost je da jedna tvornica zapošljava većinu žena iz mjesta u kojem je smještena, kao što je to u tekstilnoj tvornici “Sana Elvis” iz Svodne kod Bosanskog Novog, prenijeli su mediji. Zahvaljujući ovoj tvornici, Svodna nije pusta, rade škola i vrtić. – Kao prvo nemamo putni trošak, jako smo blizu posla, za desetak minuta već smo za mašinama – kaže Branka Kragulj, radnica Konfekcije “Sana Elvis”, a njena radna kolegica Mirjana Babić ističe višestruku korist tvornice: – Kada završim posao u tvornici, imam vremena i kod kuće raditi, prihod neki dodatni ostvariti. Imaju od nas koristi ovdje i trgovine, sve je živnulo, samo neka se radi. Mještani ponavljaju da je rukovoditeljica, Mira Lazić, zaslužna što mjesto nije pusto. – Bez gospodarstva nema ništa, to je najviše zahvaljujući jednoj ženi, a to je Mira Lazić, koja je bila osnova za sve - kaže mještanin Svodne Momir Lajšić.

U ovoj tvornici, pri zapošljavanju, prednost imaju mještanke, što je od velikog interesa za lokalnu zajednicu. – To uvijek da prednost mještanima, njima stvara pogodnost, ne putuju, ne plaćaju prijevoz, tu su u mjestu, mogu i kod kuće sebi stvoriti dodatne prihode poslije radnog vremena. I ja kući radim baštu, to me relaksira i tu volim provoditi vrijeme – kaže Mira Lazić, direktorica Konfekcije “Sana Elvis”. Ona smatra da su ovakve tvornice u malim mjestima ključne za razvoj Republike Srpske.

– Mislim da je to budućnost, da u svakom mjestu, u svakoj mjesnoj zajednici u ruralnom području imamo tvornicu. Kada bi imali neku tvornicu u svakom mjestu to bi bilo od velike koristi za RS – dodaje Lazić koja je višestruko nagrađivani menadžer. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?