Intervju Predsjednika Obrtničke komore FBiH Željka Babića

Željko Babić: Obrtnicima jeftinije gorivo i pogodnosti pri osiguranju. Dogovorili smo im i kredite za posao

VL
Autor
Željko Andrijanić
11.10.2017.
u 07:02

Obrtnici su “vojska”, nekad su bili pokretačka snaga srednjeg staleža, a posljednjih su godina u teškom položaju. Dolaskom Željka Babića na čelo Obrtničke komore i općenito novog vodstva, situacija se počela popravljati. O svemu tome Željko Babić je govorio za Večernji list.

Otvaranje obrta u FBiH nije lagan posao. Brojni se žale kako prilikom otvaranja obrta potroše ogromna sredstva na dokumentaciju, fiskalizaciju i slične postupke. Kako to komentirate?

- Prilikom otvaranja obrta dokumentacija koja je potrebna ovisi o vrsti djelatnosti i županiji odnosno općini u kojoj se obrt registrira. U nekim općinama pristojba za registraciju, primjerice, poljoprivrednoga obrta se ne plaća, a u nekima stoji i do 100 KM. Obveze koje obrtnik ima prigodom osnivanja obrta nisu ujednačene u svim općinama i županijama te to stvara određene probleme kod obrtničke populacije. Fiskalna blagajna regulirana je Zakonom o fiskalizaciji. Većina obrta obvezna je imati fiskalni uređaj čija je cijena oko 600 KM. Fiskalizacije su oslobođeni stari tradicionalni zanati.

Što poboljšano obrtnicima nudi novi nacrt Zakona o obrtima u odnosu za prethodni zakon?

- Prijedlog novog zakona nudi određene pomake. Obrtnička komora FBiH, zajedno s županijskim komorama, iznijela je svoje prijedloge i sugestije na novi nacrt zakona. Jedna od ključnih zakonskih odredbi je dosadašnja nemogućnost uvoza i izvoza za obrtnike u FBiH. Prijedlogom zakona ide se u smjeru omogućavanja obrtnicima uvoza repromaterijala i izvoza gotovih proizvoda, tj. uvoza i izvoza. Ono što muči obrtnika je i odgovornost cjelokupnom imovinom za razliku od ostalih gospodarskih subjekata, korištenje bolovanja, školska sprema, isplata plaće - samo su neki od prijedloga koje je Obrtnička komora uputila predlagateljima zakona. Također, neki od problema koji muče obrtništvo vezani su i uz druge zakone te svakako i tu pokušavamo dovesti obrtnika u ravnopravan gospodarski i pravni položaj. Svakako moramo istaknuti i dobru suradnju s našim resornim ministarstvom.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije