Cijene kvadrata padat će ovisno o materijalu

Željezo jeftinije, moguće je očekivati niže cijene stanova

građevina
27.08.2022.
u 13:00

Građevinari ukazuju na mogućnost pada cijena nekretnina koje će se graditi u idućem razdoblju jer je zabilježen pad cijena pojedinih građevinskih materijala, posebice željeza, koje je jeftinije za 10 posto

Nakon što su cijene građevinskog materijala divljale, pad cijena željeza, koji je već zabilježen u svijetu, ulijeva nadu da se situacija polako stabilizira, piše Večernji list BiH.

Moguća stabilizacija

Naime, cijene građevinskog materijala ostavile su značajan trag i u cijenama četvornog metra stana. U odnosu na prošlu godinu cijena je veća za oko 30%, a kuće i do 10%. No, građevinari ukazuju na mogućnost pada cijena nekretnina koje će se graditi u idućem razdoblju jer je zabilježen pad cijena pojedinih građevinskih materijala, posebice željeza, koje je jeftinije za 10 posto, javio je FTV.

- Ako i cijene ostalog materijala padnu, što bismo voljeli, mijenjamo cijene kvadrata. U prošloj godini cijena kvadrata kod nas je bila 1800 maraka, međutim, došli smo do cijene 2200 do 2400 KM. Cijene će padati u onom postotku u kojem bude padala cijena građevinskog materijala - kazala je za FTV Dragana Gajić, direktorica građevinske tvrtke. Ekonomisti, pak, potvrđuju da se svjetsko tržište izbalansiralo i da je stabilizacija cijena u BiH moguća, no, ipak ističu da do većeg pada neće doći. Prema riječima ekonomskog analitičara Zorana Pavlovića, neki veći pad cijena teško će se dogoditi jer armature, građevinsko željezo sudjeluje u cijeni s manje od pet posto, tako da ako imate smanjenje cijene komponente koja je u tako malom udjelu, onda je teško očekivati da će ukupan proizvod biti jeftiniji. I iz agencija za nekretnine kazali su kako do pada cijena neće doći jer ponuda je sve manja, a potražnja sve veća. I to ona iz inozemstva jer su cijene u BiH, unatoč inflaciji, među najnižima u Europi kada je riječ o nekretninama. Kako se navodi u istraživanju Deloitte Property Index 2022., provedenom u 23 zemlje i 68 gradova, Ujedinjeno Kraljevstvo zauzima prvo mjesto na listi najskupljih stanova s godišnjim rastom od gotovo 21%, s prosječnom cijenom od 4905 eura po m². Na suprotnoj strani, s najjeftinijim stanovima među zemljama za koje su dostupni nacionalni podaci, nalazi se BiH, gdje se prosječna cijena kreće oko 974 eura po četvornom metru, a prati je Rumunjska s prosječnom cijenom od 1266 eura po m², prenose mediji specijalizirani za vijesti iz svijeta biznisa.

Prodani stanovi

Kada je pak riječ o prodaji, podaci Republičkog zavoda za statistiku RS-a pokazuju kako je u drugom tromjesečju u tom entitetu prodano 568 završenih novih stanova ili više za 30,3% nego u istom razdoblju lani, dok je prosječna cijena prodanih stanova u promatranom razdoblju bila veća za 53,2%. Kada je pak riječ o FBiH, prema podacima FZS-a, broj prodanih stanova u drugom tromjesečju 2022. u odnosu na prosječan broj prodanih novih stanova u 2021. manji je za 8,9%, a u odnosu na drugo tromjesečje 2021. manji je za 8,7%. Prosječna cijena prodanih novih stanova u drugom tromjesečju 2022.u odnosu na prosječnu cijenu prodanih novih stanova u 2021. veća je za 13%, a u odnosu na drugo tromjesečje lani veća je za 8,9%.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?