Razriješena kao veleposlanica

Željana Zovko sljedeći tjedan priseže kao zastupnica EP

14.11.2016.
u 07:00

Dojučerašnja veleposlanica Bosne i Hercegovine u Italiji Željana Zovko sljedećeg ponedjeljka prisegnut će za novu hrvatsku eurozastupnicu, čime će prvi put BiH i bh. Hrvati dobiti svoju predstavnicu u ovoj instituciji. Kako doznaje Večernji list , Predsjedništvo BiH razriješilo je Zovko i praktično provodi posljednji tjedan u Vječnom gradu.

Nije više veleposlanica

Prisegnut će na zasjedanju u Strasbourgu u zastupničkom mandatu koji traje do 2019. godine. BiH će prvi put dobiti državljanku, doduše kao zastupnicu izabranu iz Republike Hrvatske koja bi trebala na najkonkretniji način pomoći u modeliranju pristupa ove zemlje prema Europskoj uniji i boljem razumijevanju stanja. Bit će to i nastavak aktualne politike čije su margine već označili aktualni hrvatski premijer Andrej Plenković i šef diplomacije Davor Ivo Stier. A glavni naglasci toga odnosa su približavanje zemlje prema EU kroz uvažavanja četiri važna načela federalizacije, decentralizacije, supsidijarnosti te načela legitimnog predstavljanja. Ova načela su postala sastavni dio još jedne rezolucije Europskog parlamenta kojom su osuđena istodobno dva procesa koji se događaju u zemlji, separatizma Banje Luke te unitarizma Sarajeva. U razumijevanju ovih procesa u BiH za europske parlamentarce, ali i administraciju bit će dragocjeno iskustvo Željane Zovko koja dugi niz godina aktivno sudjeluje u radu institucija BiH, a napose u oblasti međunarodne suradnje. Očekuje se da će u predstojećem razdoblju biti snažnija uloga EU prema BiH kako bi ova zemlja uspjela ispuniti obveze koje joj stoje na putu. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?